Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Геннадій Корбан: «Українізація у Дніпрі: ювелірний підхід та світова спадщина»

Керівник Штабу Ради оборони Дніпра Геннадій Корбан прокоментував перейменування топонімів у Дніпрі та перехід на українську мову.

 «Цього тижня місто позбулося ще сотні топонімів. Старі назви зникли, з’явилися нові. Серед них дуже гарні та цікаві, наприклад, вулиця Єлизавети Другої та вулиця Степана Бандери. Звичайно, не всі позитивно сприйняли ці зміни і природно, нам цікаво, на якій Ви стороні – перейменування, що підтримують або заперечують.

Дивіться. Я підтримую перейменування. Можливо, не цілком і не всіх вулиць. Є маса творчих людей – письменники, поети – іменами яких названо вулиці в тому числі нашого міста. І я вважаю, що багато з цих імен є і мають міжнародний характер. Це – міжнародні цінності. Тому, можливо, не завжди потрібно підходити радикально. Але загалом процес, який відбувається, я підтримую, бо має відбуватися м’яка українізація у нас у країні. І люди справді мають – і я теж маю, ми всі маємо потихеньку переходити на українську мову. Але я вважаю, що це еволюційний процес. Тут має бути ювелірний підхід. Оскільки Україна, все-таки, вірніше, наше місто – багато людей використовують на побутовому рівні російську мову, і в принципі треба дуже м’яко, ювелірно, і, будет так говорити, акуратно підходити до цього питання. Але цей процес іде, його навряд чи можна зупинити, і він не такий поганий, як нам, можливо, здається на перший погляд. Але це природний процес, бо ми живемо в Україні, більшість людей розмовляє українською мовою і є українські герої, іменами яких мають бути справді названі вулиці та площі, але не можна ніколи скидати й міжнародні цінності», – зазначив Геннадій Корбан.