Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Геннадій Корбан покинув транзитну прикордонну зону

Особисті амбіції чи національна безпека? Ось в чому питання. Вся країна обговорює скандал з позбавленням керівника Центру тероборони Дніпра Геннадія Корбана громадянства України. Через це він не може перетнути кордон і повернутися додому. На його підтримку виступили багато публічних осіб. У той час як в Офісі Президента цю ситуацію замовчують. Про наслідки для безпеки України і міста – у сюжеті.

– Згідно з нашою базою даних, громадянину Корбану припинено українське громадянство.
– Паспорт анульований чи припинено громадянство?
– Припинено громадянство, паспорт недійсний.
– Це, мабудь, фейк якийсь?

Так зустріли начальника Центру тероборони Дніпра на одній з прикордонних дільниць України. Там же у Геннадія Корбана вилучили паспорт, але на якому підгрунті?

Адвокат Геннадія Корбана: «Він уродженець України — це важлива категорія, бо в такому випадку позбавлення лише з указу Президента. Якщо у вас його немає, в контексті з підписом, штрих-кодом, сканом, то ваші підстави спираються лише на чиюсь вказівку. За це є відповідальність».

Позбавлення Корбана — українця — права бути громадянином своєї країни викликало резонанс у суспільстві.

Ігор Мосійчук, народний депутат VIIІ скликання: «Корбана не тільки позбавили, а й не пустили, як у свій час Саакашвілі. І, власне, я у цьому вбачаю якісь особливі інтереси Єрмака, тому що він спілкується з конгресвумен Вікторієй Спарц. Якщо позбавляти громадянства усіх, хто має друге громадянство, то потрібно позбавити масу людей. Більше того, треба позбавити громадянства батьків Зеленського, які зараз живуть в Ізраїлі. І за моєю інформацією, отримали вже соціальне страхування. А соціальне страхування відбувається виключно для громадян Ізраїлю похилого віку».

Прокоментувала цю ситуацію і сама Спарц.

Вікторія Спарц, конгресвумен США: “Негативна репутація пана Андрія Єрмака не є таємницею ані тут, ані в Україні – усюди. Мститися Корбану без причини і позбавляти його громадянства Указом Президента — є небезпечним не тільки для демократії, але й для національної безпеки. Сполучені Штати посилають серйозну зброю до країни, де є реальна загроза саботажу. Знаючи це, чому ми продовжуємо передавати нашу зброю на кордоні з Польщею, не перевіряючи, чи буде її доставлено за призначенням?”

Та поки у людей з’являються все нові і нові запитання, в Офісі Президента все ще мовчать. А тим часом питання безпеки загострюються.

Борис Філатов, міський голова Дніпра: “Так, у нас тепер виникло багато логістичних, транспортних, фінансових та просто моральних проблем через те, що величезна кількість питань/контактів була замкнута особисто на Корбана.
Замість того, щоб займатися лінійною роботою та життєзабезпеченням міста, тепер я розбираюся з усіма цими завданнями сам — переконую бізнесменів, які давали гроші на вантажівки під чесне ім’я Геннадія, заспокоюю менеджерів транспортних компаній, умовляю постачальників, і взагалі, припиняю чужі істерики.
Так, недопуск в Україну Корбана повністю зруйнував керування Штабом оборони Дніпра.
І це гірко, несправедливо та безглуздо”.

Нині Геннадій Корбан покинув транзитну зону і в майбутньому повторить спробу повернутися в Україну.