Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Геннадій Корбан: «Для захисту від блекаутів Україна має створити «енергетичні острови»

– Ще одна похмура, можливо, навіть найпохмуріша тема на сьогодні. Ворог продовжує руйнувати нашу критичну інфраструктуру і, схоже, не зупиниться, як Ви прогнозували, поки путін залишається при владі. Що, на Вашу думку, у такій перспективі може зробити Захід і що має зробити Україна зараз і найближчим часом, щоб не допустити гуманітарної катастрофи, вистояти і перемогти? Чи можливе якесь стратегічне рішення, щоб стати невразливими надовго?

– Стратегічних рішень тут небагато. Вони є, але їх небагато. Насамперед — це найбільш ефективні системи протиповітряної оборони, які потрібно просити у наших партнерів, Заходу. Для того, щоб нам передали і системи Patriot, і інші системи найефективніші, які справляються з ракетами різного плану та калібру, які випускає ворог.
Звісно, ​​це стратегічне рішення – отримання систем протиповітряної та протиракетної оборони.
Наступне рішення – це, безперечно, потрібно формувати «енергетичні острови» всередині України, всередині міст. Але це складне завдання. Воно за часом досить довге та ємне за ресурсами. Тим не менш, я вважаю, що до цього завдання потрібно приступати зараз. Саме щодо формування таких собі «енергетичних островів» для того, щоб ми не залежали. Річ у тому, що вся енергосистема пов’язана між собою, і якщо вибивають трансформатори у Львівській та Запорізькій області, то Дніпро у цьому плані теж страждає, бо у нас спільна енергосистема.