Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Галопом по музеях: у Дніпрі підготували 30-хвилинний екскурс по цікавим локаціям

«Галопом по музеях». Таку назву у Дніпрі має низка ексклюзивних  екскурсій. Попри воєнний стан, сучасно оздоблені музеї міста продовжують працювати для відвідувачів. Як підготувалися до прийому гостей та що з цікавинок пропонують?

Музей історії Дніпра працює вже три роки. Ідея його створення, як окремого закладу, де розповідають саме про місто, зародилася давно, але реалізована була протягом 2019 -2020 років. І зараз, попри важкі воєнні часи, фахівці продовжують працювати і розповідати про Дніпро. Навіть під час тривог, бо тут передбачене бомбосховище.

Олександра Бірюкова, директорка Музею історії Дніпра: «Ми розпочали з 1 квітня цикл заходів для внутрішньо переміщених осіб. Ми проводили для них виставки, ексурсії, майстер-класи, розробляли заходи. І зай цей період, за період з 1 квітня по 1 червня, Музей історії Дніпра відвідало більше 600 внутрішньо переміщених осіб, 40 відсотків з яких були діти. І ми побачили важливість цієї справи, і ми побачили великий соціальний попит на кульутрне дозвілля».

Ще одна родзинка міста – музей Вадима Сідура. Відкритий минулого року, він знайшов велику кліькість поціновувачів. Тут читають лекції, проводять семінари та майстер-класи, пов’язані з відомим скульптором-авангардистом, який народився та певний час жив у Дніпрі.

Володимир Маліков, мистецтвознавець: «Практично за рік роботи цього простору ми провели численну кількість екскурсій. До слова, не зупинилися вони і під час війни 2022 року. Я скажу вам більше: той наратив, який ми транслюємо у стінах цього музею, він надзвичайно актуальний нині. Тому, дивлячись на творчість ретроспективну Вадима Сідура, ми звично кажемо, що це художник з воєнним досвідом, це митець, який у своїх творчих практиках відтворив найбільш повну та переконливу трагедію війни». 

Представники туристичного центру Дніпра говорять, війна не зупинила, а навпаки — заохотила людей дізнаватися більше про своє місто. Бажаючих відвідати екскурсії багато. Приїжджають навіть з інших областей та сусідніх країн.

Ольга Стасенко, начальниця Туристичного інформаційного центру Дніпра: «Зараз ми бачимо невеликий такий сплеск туристів. Тобто почали приїжджати навіть з Західної України туристи, і цікавляться нашими музеями». 

У Дніпрі активно розвивають музейну культуру, створюють нові галереї, розробляють та проводять авторські пішохідні екскурсії для того, щоб тутешні жителі місто знали, цікавилися ним, а гості щоразу хотіли до нього повертатися.