Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Фортеця передової та плацдарм для контрнаступу: як українські оборонці тримають Вугледар

Вугледар – невеличке місто в Донецькій області, яке стало ще однією фортецею на шляху російської навали. Тут панельні будинки наче виросли в полі та стали муром для гарнізону міста.

Вугледар набагато менший за Бахмут, але його стратегічне значення від цього не стає менш важливим. По-перше, росіянам він потрібен для заходу в тил наших позицій у Мар’їнці та Авдіївці. Ці міста вже не один місяць тримають оборону, і наші воїни героїчно відбивають атаки окупанта. По-друге, ворог намагається оборонити залізничне сполучення між Маріуполем, Волновахою та Донецьком – у такому випадку це спростить логістику. По-третє, Вугледар є чудовим плацдармом для українського контрнаступу на Маріуполь або Новоазовськ.

Атакуючи протягом трьох тижнів, ворог намагався діяти методом штурмових груп ПВК “Вагнер”, але за активної підтримки бронетехніки. Завдяки безперервній роботі БпЛА, розрахункам ПТРК та точній артилерії в комплексі з мінними загородженнями Збройними силами України знищено вщент 155-ту гвардійську бригаду морської піхоти рф. Ворог утратив понад 130 танків, БМП та БТРів. Командування росії було вимушене робити ротацію підрозділів. Але це не завадило міністерству оборони країни-агресорки 24 лютого організувати показове нагородження вцілілих російських солдатів за бої на околицях Вугледара.

Стратегічно важливими для противника є південно-східні околиці міста, так звані дачі. Там він накопичує резерви і будинок за будинком штурмує приватний сектор.

Щось схоже відбувалось у Бахмуті в листопаді та на початку грудня, але тут ситуація на нашу користь. Під Вугледаром немає такої кількості промислових приміщень, як під Бахмутом, де ворог влаштував і стабілізаційний пункт, і навіть тримав танки для обстрілу Сил оборони.

Тут вони, як таргани, сидять у вцілілих підвалах будинків, що ускладнює накопичення штурмових груп, а бронетехніка вимушена рухатися відкритою місцевістю.

Зараз у Вугледарі українські бійці виконують своє основне завдання — тримають фронт та не дають росіянам обійти місто з флангів.

Читайте також: У Дніпрі ремонтують постраждалі від вибуху на “Перемозі” будинки