Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Формування комфортних, соціально активних громадських просторів, нові принципи забудови: у Дніпрі презентували концепцію просторового розвитку міста

Відбулась презентація проєкту «Концепція просторового розвитку Дніпра». Його розробила активна група Дніпровської обласної спілки архітекторів України у співпраці з Головним архітектурно-планувальним управлінням департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради. Створення згаданої концепції підтримав міський голова Борис Філатов. 

До заходу долучилися представники архітектурної спільноти Дніпра та активні учасники містобудівного процесу. 

За словами головного архітектора Дніпра Дмитра Волика, ця концепція базується на вивченні сучасного урбаністичного досвіду насамперед європейських країн. 

«Намагатимемося адаптувати ці принципи для реалізації в нашому місті. Концепція — це не конкретні пропозиції. Це скоріш про принципи, систему цінностей, на яких повинна будуватися проєктна архітектурна робота у місті. Фактично цією роботою виділяємо риси, які для Дніпра є його містобудівним базисом. І говоримо, що для міста добре, а що ні. І в якій новій парадигмі ми повинні рухатися далі. Серед іншого йдеться про формування більш розвиненого пішохідного зеленого каркасу, комфортних, соціально активних громадських просторів, більш гуманістичного масштабу забудови. Також контактних зон, які забезпечують взаємодію мешканців та поліфункціональних аспектів забудови», – зазначив Дмитро Волик.

Він також додав: «Концепція просторового розвитку міста має формат методичних рекомендацій, які даватимуть змогу фахівцям більш коректно й ефективно створювати архітектурні об’єкти у місті. Концепція доповнюватиметься й розвиватиметься».

Один із розробників проєкту – архітектор, член правління Дніпровської обласної спілки архітекторів України Сергій Філімонов. За його словами, основна ідея концепції просторового розвитку міста — у переорієнтації з пострадянського вектора на сучасний європейський напрям. 

«Головне у цьому процесі – людина. Місто для людей. Сьогодні міста боряться за своїх мешканців. Компактне місто, де людина швидко пересувається. Пріоритет у забудові з середньою поверховістю, ущільнена вулично-дорожня мережа тощо», — сказав Сергій Філімонов. 

Консультують розробників концепції просторового розвитку Дніпра європейські експерти. На презентації вони були на скайп-зв’язку.

Читайте також: Фіктивний батько трьох дітей за $6000: на Дніпропетровщині розробили схему для виїзду за кордон.