Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Фонд «Карітас Донецьк» у Дніпрі допомагає вимушеним переселенцям

З початку повномасштабної війни в Україні з’явилося багато людей, які були вимушені покинути свої домівки. Дніпро став своєрідним хабом для них. Сюди їдуть з Харківщини, Луганщини, Донеччини та інших регіонів, в яких зараз знаходитися небезпечно. Свій фронт тримають і волонтери, які допомагають переселенцям. 

Благодійний фонд «Карітас Донецьк» у Дніпрі уже вісім років допомагає тим, хто цього потребує. З початку повномасштабного вторгнення команда почала працювати у шаленому темпі, допомагаючи вимушеним переселенцям. Оксана з родиною виїхали з Лисичанська в середині березня, сьогодні вона вдруге отримує гуманітарну допомогу.

Оксана, переселенка з Лисичанська: «Мы зарегистрировались на сайте, подали заявку, потом опубликовали списки, в которых мы находимся, и приехали получать. В начале апреля получали помощь очень хорошую, большие пакеты дали – как продукты, так и средства гигиены».

Оксана поки лишається у Дніпрі, але з нетерпінням чекає на повернення у рідний український Лисичанськ. Фонд видав 9 тисяч продуктових та гігієнічних наборів. Таким чином підтримали близько 30 тисяч людей, їм також надається і фінансова допомога.

Отець Василь Пантелюк, директор благодійного фонду «Карітас Донецьк» у Дніпрі: «Проект є такий, «людська гідність», і ми надаєм грошову допомогу. Вона становить 6600. І ми вже надали таку допомогу на 30 мільйонів гривень. Так само наша кухня. Волонтери надають благодійні обіди, і на цей період було надано 4 тисячі благодійних обідів. У нас найбільше борщ їдять, а діти – ті супчик хочуть, а ось один захотів борщик. Так що у нас так: які продукти є – те й гаряче».

У фонді працюють переселенці, і вони розуміють всю складність ситуації, як ніхто інший. Ірина з Луганщини, вона з 2014-го року допомагає команді «Карітас Донецьк» у Дніпрі.

Ірина, переселенка з Луганщини: «І все це волонтерство, воно як почалося, так і продовжується. Готуємо для людей, з добрим серцем, все домашнє, все по-домашньому».

Соціальні педагоги, психологи і аніматори турбуються про дітей, які чекають в черзі на «гуманітарку» разом з батьками. Окрім звичайних наборів, існують і спеціальні – для дітей.

Міла Леонова, комунікаційна менеджерка «Карітас Донецьк» у Дніпрі: «Також це набори для малюків, це памперси, дитяче харчування, якісь для дітей речі. Іноді ми залучаємо до допомоги партнерів, які надають нам спеціальне обладнання і особливе харчування. Навіть були автокрісла для дітей. Це також ми роздаєм».

У фонді надають психологічний та юридичний супровід, а ще допомагають волонтерам на залізничному вокзалі, співпрацюють з громадами, які опікуються вимушеними переселенцями. Всі згуртувалися, аби підтримати один одного у ці непрості часи.