Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Мер Борис Філатов домігся зрівняння вартості закупівель у ProZorro для депутатів і виконавчих органів

На черговій сесії Дніпровської міської ради мер Борис Філатов вніс як невідкладне питання про закупівлі через електронну систему ProZorro за депутатські кошти.

Він запропонував знизити поріг із 200 тис. грн до 3 тис. грн. Раніше межа у 3 тис. грн існувала лише для виконавчих органів. Пропозиція мера зірвала овації у сесійній залі. До цього палка дискусія щодо єдиних правил у ProZorro тривала близько години.

Борис Філатов наголосив: правила ProZorro мають бути однаковими для всіх, а отже депутатам слід приділяти увагу не лише політичній риториці, а й діям. Насамперед – бути чесними з виборцями та мати волю взяти на себе відповідальність за ухвалення рішення.

До ухвалення ініціативи мера депутати могли проводити закупівлі на суму до 200 тис. грн без використання ProZorro. При цьому деякі з них свідомо заявляли суму 199 тис. грн, щоб уникнути торгів. Водночас для виконавчих органів межа встановлена на рівні 3 тис. грн. Через це тендери на закупівлю речей і послуг, що становлять першочергову потребу, могли тривати протягом кількох місяців, а чимало компаній просто відмовляються брати участь у торгах.