Site icon Телеканал «ДніпроTV»

“Фейкове працевлаштування”: чи працюєте ви офіційно насправді?

Одним із найпоширеніших порушень законодавства про працю є прийняття на роботу без офіційного працевлаштування.

«Існує такий вид зловживань, коли людину беруть на роботу, але юридично це ніяк не закріплено. Тобто людина приходить, пише заяву і все це виглядає дуже пристойно. Але при настанні певного моменту, коли співробітнику не хочуть платити гроші, або людина просто не сподобалась роботодавцю – її звільняють, вручають документи назад і не розраховуються за період роботи. А потім виявляється, що робітник навіть не був офіційно оформлений. Таке найчастіше трапляється у сфері послуг. В ательє, перукарнях, СТО, будівельних компаніях та закладах громадського харчування», – розповідає начальниця інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міськради Тетяна Янушкевич.

Для того, щоб захистити себе, можна зайти на цілодобовий електоронний портал Пенсійного фонду та за декілька кліків отримати інформацію про:

Крім того, для зручнішого користування, Пенсійний фонд розробив відповідний додаток який можна встановити на смартфон чи планшет. Він працює на системі Android і IOS та надає доступ до важливої інформації.

Існують наступні способи авторизації/реєстрації на порталі:

– за електронним цифровим підписом (ЕЦП);

– за логіном та паролем, які можна отримати у відділенні ПФ, взявши з собою паспорт, ідентифікаційний код та заповнивши відповідну заяву;

– шляхом ідентифікації в сервісі ID.GOV.UA, який включає в себе ідентифікацію за ЕЦП, за мобільним телефоном (Mobile ID) або шляхом банківської ідентифікації в одному з 27 банків України (Bank ID).

На Порталі також можна налаштувати безкоштовне СМС-інформування, яке дозволить щомісячно отримувати короткі повідомлення про зарахування/незарахування єдиного соціального внеску підприємством та інформацію про «зароблений» особистий страховий стаж. Дані будуть надсилатись на мобільний телефон та/або у вигляді електронного листа на e-mail. Підключити цю функцію можна у відділенні Пенсійного фонду України.

«Також можна онлайн зареєструватися у центрі зайнятості, коли звільнився з роботи та повірити одразу всю інформацію щодо розміру виплат. Ще можна побачити повний розмір своїх доходів на сайті податкової, але якщо людина офіційно оформлена», – підсумувала Тетяна Янушкевич.

Безліч онлайн сервісів дають змогу працівникам бути більш поінформованими, в будь-який час перевіряти свій страховий стаж та розміри доходів, а в майбутньому – автоматично вийти на пенсію без візиту до відділення Пенсійного фонду.

Читайте також: Як працює програма підробітку для містян у Дніпрі?