Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Ексклюзив! НовоМосковськ чи НовоСамарськ: місцеві голосують за нову назву

Новомосковська більше не буде! Обрано три назви, одна з яких стане новою для міста. Все — згідно з законом. Наразі місцеві голосують за варіанти назви міста на Самарі. Детальніше про зміни, думку містян та мера Новомосковська — далі в матеріалі Сергія Скрипника

 «Раніше Новомосковськ, а тепер  Самар, Новоселиця чи Новосамарськ. Три запропоновані назви пройшли в фінал великої та довгої історії щодо перейменування міста. Офіційне голосування розпочинається з сьогоднішнього дня 3 листопада і триватиме протягом місяця»

Новомосковськ – місто з багатою історією. Цю назву запропонувала російська імператриця Катерина ІІ у 1794 році, коли ліквідували Запорізьку Січ. А до цього населений пункт місцеві називали Самар.

27 липня поточного року розпочався процес перейменування міста, бо назва підпадає під закон про деколонізацію топонімів.

Історик Євген Шульга вважає, що місто має повернути свою історичну назву Самар. Так було написано на старих картах.

 «На мою думку, з трьох запропонованих назв є єдиний варіант –  це варіант Самар.  З кількох причин. Це назва історична, назва природна, назва народна і, що теж має значення, коротка і зручна в використанні. Ця назва ще походить з часів Запорізької Січі. Коли наші предки заснували тут місто на берегах річки Самарь, і місто назвали так само Самарь. Хоча в історії є кілька різних назв, але найбільше використовувалась саме назва Самарь. Дуже важливо, що навіть в ті часи, коли місту дали колоніальну назву Новомосковськ, у народі його продовжували називати Самар’ю. І про це є авторитетні свідчення.» – каже Євген Шульга.              

Наразі містяни обирають між трьома варіантами: Новосамарськ, Новоселиця, Самар.

«До перейменування міста ставлюсь дуже позитивно, тому що діюча назва зовсім не підходить нашому місту. З трьох запропонованих мені більше всього подобається Самар. Новоселиця звучить як якесь село, я все ж таки думаю, що у нас доволі місто гарне, охайне, і я вважаю, що саме ця назва буде йому личити.» – каже Віра, жителька Новомосковська.

З третього листопада стартував процес голосування за нову назву. 

 «Закликаю не поспішати з варіантом. Треба обдумати все, обґрунтувати для себе, відповідально віднестись до свого вибору і потім проголосувати. Проголосувати можна у декілька способів. Перше – це платформа e-DEM – електронна демократія, там де новомосковці голосували за бюджет розвитку. Інший варіант – класичний, паперовий. У всіх закладах освіти будуть скриньки для голосування, в наших палацах культури будуть такі скриньки, можна буде прийти і проголосувати.»  – каже Сергій Рєзнік, міський голова Новомосковська.

А тепер ексклюзив! Сергій Рєзнік вперше озвучив, за яку назву міста він особисто буде голосувати.

 «Зараз я можу сказати, що мій фаворит і та назва, за яку я проголосую це Новосамарськ і поясню, з яких причин. Я хотів би, щоб назва нашого зараз сучасного міста по-перше показувало, яке місто ми хочемо будувати, по-друге щоб воно було містком між сучасністю, і майбутнім, і минулим, яке ми маємо пам’ятати.» – сказав він.

В телеграм-каналі міського голови Новомосковська Сергія Рєзніка є повна інформація про перейменування.

Право голосу є у мешканців, яким виповнилося на момент голосування 16 років. Остаточне рішення прийматиме Верховна Рада України.

Читайте також: Чай, тепло та зарядка гаджетів: у Дніпрі запрацювали пункти незламності