Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Два роки комплексної боротьби з амброзією у Дніпрі: які результати

Боротьба з алергією триває увесь рік. І якщо для пацієнтів потрібно сходити до лікаря і дотримуватися його рекомендацій, то що повинна робити влада, щоб допомогти таким хворим? Про це говорили у програмі «Твій вечір» на каналі “Дніпро TV”.

За словами доктора медичних наук, професора, експерта з питань клінічної алергології МОЗ України, експерта міста й області, заслуженого лікаря України, віце-президента асоціації алергологів України, члена Європейської академії алергології, депутата Дніпровської міської ради, голови постійної комісії міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Євгенії Дитятковської, існує три пилкові хвилі.

«Це дерева, злаки і бур’яни. Всі роки для нашого регіону була характерна третя хвиля, – каже Євгенія Дитятковська. – Якщо ми згадаємо часи Радянського Союзу, то амброзійний поліноз вивчався у Краснодарському регіоні та у Дніпрі. Для нашого регіону характерно запилення цієї дуже агресивної рослини, яка викликає захворювання. У деяких воно проходить легко, але це системне захворювання імунної системи, яке може проявлятися і ринітами, і кон’юнктивітами, і бронхіальною астмою, і захворюванням внутрішніх органів».

У Дніпрі два роки тому міська рада прийняла комплексну програму по боротьбі з алергенними рослинами.

«Там амброзія займає визначальне місце, – заявив директор департаменту екологічної політики Дніпровської міськради Олег Семенко. – У цьому році на програму було виділено майже 1,5 мільйони гривень і ми обробили до 100 га. Із них 42 га – це зони суспільного значення, більше 11 га – це території дитсадків, шкіл та лікарень. На наступний рік ми обстежили 163 га».

У міськраді порахували, що у Дніпрі уражені амброзією майже 1000 га.

«В основному – це узбіччя доріг, територія у приватному секторі, – сказав Олег Семенко. – Зараз бур’яни ми знищуємо комплексно. Для цього використовуємо агрохімічний метод».

Це вже дало свої результати: зменшилась кількість важкохворих, а ті, хто звертався за допомогою, робили це не у середині серпня, як колись, а наприкінці останнього літнього місяця чи у вересні.

«У цьому році не було жодного пацієнта у реанімаційному відділенні через алергію», – заявила Євгенія Дитятковська.