Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дружина полоненого морпіха через суд домоглася належних родині грошових виплат

Майже рік дружина морпіха Рената Хайрулліна доводила, що її чоловік не дезертир. І провини військовослужбовця у тому, що він потрапив у полон до рашистів, немає. Відповідно, родина має отримувати виплати. Анастасія подала до суду на військову частину і виграла процес. Крапку в суперечках поставило і Державне бюро розслідувань.

24 лютого чоловік Анастасії Ренат зустрів у Широкиному, під Маріуполем. Військовослужбовець разом з побратимами обороняв місто. У середині березня він востаннє вийшов на зв’язок.

У квітні на ворожих телеграм-каналах Анастасія знайшла відео, де Рената разом з іншими військовими полонили. Рашисти повідомили, що начебто морпіхи 501 батальйону добровільно здалися в полон в оточеному Маріуполі.

Анастасія Грановська, дружина військовополоненого: «Чоловік йде з піднятими руками разом зі своїми побратимами по невідомому приватному сектору в Маріуполі. І я вже зрозуміла з тих кадрів, що чоловік попав у полон».

Відтоді жінка почала свою боротьбу. Очолила громадську організацію, об’єднавшись з дружинами побратимів чоловіка. Вони вимагали визначення статусу військовополонених та нарахування грошових виплат родинам захисників Маріуполя.

Анастасія Грановська подала до суду на військову частину.

«Військова частина дуже сильно гальмувала процес виплати грошей, не було зрозуміло чому. Це була якась таємниця, вкрита мороком. Але все ж таки я писала ціле літо запити, намагалася дізнатися, чому не виплачують гроші», – каже вона.

У березні цього року Дніпропетровський окружний адміністративний суд зобов’язав військову частину виплатити дружині належні гроші.

«Суд звертає увагу, що жодних доказів наявності у Єдиному реєстрі досудових розслідувань відомостей про вчинення Хайрулліним Р.В. кримінального правопорушення «добровільна здача в полон», як станом на день припинення військовою частиною виплат позивачці грошового забезпечення, так і станом на день судового розгляду справи, відповідачем до суду не надано».

Морпіхи 501 батальйону — не дезертири. Здатися в полон командира вмовив зрадник, один з керівників батальйону. Про закриття проваджень відносно решти військових повідомили у ДБР.

Ольга Чиканова, спікерка Державного бюро розслідувань: «277 військовослужбовцям бригади був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до днр. Військових ввели в оману, і тому вони не усвідомлювали, і не могли усвідомлювати протиправного наказу чи розпорядження про здачу в полон».

Дворічна донька оборонця Марина вже не пам’ятає тата.

Анастасія Грановська, дружина військовополоненого: «Вона знає слово «папа», вона його часто застосовує до мого батька, до свого дідуся, до свого прадідуся. Це боляче. Але він живий і обов’язково до нас повернеться. Я в це вірю, я роблю все для цього».

Рідні старшого матроса Рената Хайрулліна чекають на обмін та повернення чоловіка додому.

Читайте також: Міністр оборони Олексій Резніков приїхав на Дніпропетровщину