Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Допомога невиліковно хворим пацієнтам: як у Дніпрі працює паліативне відділення

Сьогодні, 9 серпня, чергова по місту Тетяна Прибиток, заступниця директора департаменту охорони здоровʼя населення ДМР, відвідала заклад паліативної допомоги, щоб перевірити, як там надають медичну допомогу і рівень підготовки до осінньо-зимового періоду, а також укриття.

Паліативна допомога дозволяє покращити якість життя пацієнтів із невиліковними захворюваннями та членів їхніх родин. Таких пацієнтів може спостерігати і сімейний лікар, проводити їм знеболення, виписувати ліки. Водночас у хворих можуть бути стани, які неможливо лікувати амбулаторно. Тому у місті створено умови для їх госпіталізації.

Заклад був відкритий у квітні 2022 року. Це одне з найсучасніших відділень хоспісної допомоги у країні. Аби воно відповідало всім європейським стандартам, приміщення лікарні повністю перебудували, врахувавши потреби людей з інвалідністю.

Кожна з тридцяти трьох одно- та двомісних палат має вбиральню та душову — за всіма критеріями доступності. 

Загалом у будівлі укріпили фундамент і відбудували фасад, замінили комунікації, дах, підлогу та вікна.

«Відділення також має перев’язувальну, лабораторію, фізіотерапевтичний та рентгенкабінети. На сьогодні у відділення знаходиться 69 хворих. Цього року заклад прийняв уже 337 пацієнтів. Це як мешканці нашого міста та області, так і внутрішньо переміщені особи, які вивезені волонтерами з місць бойових дій. На сьогодні — це 29 ВПО на рік», — повідомила Олена Вікторівна, завідувачка паліативного відділення.

Госпіталізація в стаціонар проводиться за направленням сімейного лікаря після встановленння ним паліативного статусу( хворий потребує постійної сторонньої допомоги). У відділення госпіталізуються важко хворі для знеболення та іншої симптоматичної терапії.

На цей час заклад має все необхідне для надання такої допомоги. Крім медичного забезпечення, у хоспісі є достатній запас технічної та питної води, генератор на 145 кВт на час незапланованого відключення води та електроенергії.

Нині всі міськи заклади, як первинного, так і вторинного рівня, мають достатню кількість генераторів, їх налічується 153: у міських лікарнях — 65 та 88 — у центрах первинної допомоги. Також в міських лікарнях є системи безперебійного інтернету.

У ході чергування пані Тетяна також відвідала укриття, яке розташоване на території закладу. Воно обладнано усім необхідним: є запас питної та технічної води, облаштовано місця для сидіння. Укриттям цілодобово можуть користуватися всі містяни.

Читайте також: У Дніпрі створили унікальну Марсову зону