Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Донорство кісткового мозку в Дніпрі: як долучитися

Долучитися до Українського реєстру донорів кісткового мозку тепер можна в Дніпрі. Зокрема, в обласному центрі заготівлі та переробки плазми. Півтора десятки його відвідувачів, донорів плазми крові, вже потрапили до реєстру. 

За лічені хвилини донори плазмацентру отримують на руки результат загального аналізу крові. Додатково — обстеження на гепатит В, С та СНІД. І так щоразу перед донацією плазми — безкоштовна перевірка стану здоров’я. Дужим та міцним відвідувачам віком від 18 до 35 років лікарі пропонують приєднатися до Українського реєстру донорів кісткового мозку.
Із серпня вісім українських донорських центрів допомагають наповнювати цей реєстр, бо щороку кількість людей, які хворіють на рак крові, зростає. І трансплантація кісткового мозку для них — єдиний порятунок.

Роман Куць, директор Українського реєстру донорів кісткового мозку: «Це виключно лікування, яке передбачає рятування життя. І це лікування, яке найчастіше є останню можливістю людини одужати і залишитися живою після цього».

Наповнювати український реєстр необхідно й тому, що для 30-35% наших пацієнтів не вдається знайти донорів в інших країнах. Представники однієї нації найбільш схожі між собою генетично.

Тетяна Радченко, лікарка-терапевт: «Пропагую також наших донорів, які здають у плазмацентрі плазму, до здачі кісткового мозку. Тобто щоб більше наших українських донорів до реєстру увійшли, щоб стали повноцінними донорами кісткового мозку. Тому що зараз це проблема, і ми намагаємось вирішити цю проблему».

Інформація про потенційних донорів кісткового мозку разом з необхідними тестами передається безпосередньо до Українського реєстру в Тернопіль. Саме там з надією шукають донорів для порятунку тяжкохворих, і саме там знаходять своїх реципієнтів українці, які можуть і хочуть рятувати найцінніше – життя українців.

Павло Долгопол, адвокат: «Донором, згідно статті 14 цього закону, може бути особа, яка дієздатна, тобто досягла 18 років або 16; якщо вона вже одружена і має відповідний стан здоров’я, який підтверджений спеціальним порядком, спеціальним медичним обстеженням, яке проводиться уповноважиними органами».

Однак, присутність у реєстрі не означає, що ви обов’язково будете донором кісткового мозку. Донором стають тільки 3-5% від усіх охочих, у яких генотип повністю співпаде з реципієнтом.

Читайте також: Для слухачів Університету третього віку провели екскурсію в Музеї історії Дніпра