Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Доля незаконного паркану: жителі Обухівки продовжують боротьбу за ліс та озеро

Звели частокіл і практично закрили доступ до лісу. В Обухівці та Березанівці кілька місяців люди борються за зелену зону відпочинку. Виходять на мітинги, збирають підписи та подорожують владними інстанціями. Однак, справа не зрушилася з міста. Мешканці скаржаться: через протести почали отримувати погрози. Хто зазіхає на ліс та залякує людей?

Непристойні висловлювання, псування майна та погрози – так у Дніпрі мстяться активістам, які захищають зелену зону в Обухівці. Нагадаємо, 13,5 гектарів лісової ділянки біля Полтавського шосе облдержадміністрація виділила у довгострокове користування приватним компаніям Юрія Ройзіна. Територія дуже швидко обросла парканом, і у місцевих дозволу не питали.

“Чому нас ніхто не спитав? Ми проти цього, вийдіть до нас на діалог”, – закликають люди.

Віра Танська, активістка: “Первое началось, когда нам сам Ройзин назначил встречу.  Мы договорились о встрече в лесу, возле охранников. Мы приехали с инициативной группой, никто, соответственно, не явился. Когда мы набрали его номер, мы услышали вслед о том, что мы все колхозники, вся Украина колхозники, и имел я вас далеко… не будем так «висловлюватись». И на встречу он не приедет”.

Після цього, каже Віра, чоловік їй почав погрожувати.

Віра Танська, активістка: “Человек из каких-то 90-х. И сказать, что мне было страшно – нет, мне не страшно. Моя совесть чиста, и я не одна, со мной люди”.

Так вже майже три місяці жителі Березівки та Обухівки намагаються відстояти право на вільний доступ до лісу та озера. Виходять на мирні акції, збирають підписи та просять допомоги у представників влади.

Сергій Карпенко, заступник голови Дніпропетровської обладміністрації: “Я розібрався з цією ситуацією. І я вважаю, ще пару- тройку днів, і ми вже будемо розуміти підводні позиції по цьому питанню”.

«Пара-трійка» днів затягнулися на місяці. Ані представники лісового господарства, ані поліція не можуть протистояти злощасному частоколу.

“То есть, если я к вам приеду в РУВД, поставлю свой забор, вы меня вызовите, я вам расскажу сказку и все?”

“Приезжайте, ставьте, будем разбираться по этой ситуации”.

“Вы так же будете разбираться, как сейчас?”

На відео, яке надіслали нам люди, розмова з представниками поліції. На ньому правоохоронці зізнаються: вдіяти нічого не зможуть. Тому вкотре людям доводиться звергатися до виконавчих органів, які обіцяли вирішити питання.

Сергій Карпенко, заступник голови Дніпропетровської обладміністрації: “Нами було запропоновано створення робочої групи стосовно цього питання. Але це рішення мешканців. Якщо вони будуть готові та будуть наполягати, ми їм обов’язково допоможемо”

Представники лісового господарства, землекористувачі, екологи, поліція – зі слів Сергія Карпенка, саме вони повинні знайти шляхи вирішення даної проблеми. Активістам така розпливчаста ідея не до вподоби.

Олена Сіроштан, активістка: “Так как неоднократно мы слышали какие-то позитивные ответы и поддержку, обещалась поддержка на данном этапе, я бы не хотела говорить, что мы сто процентов довольны. Конкретика лишь в одном, что повлиять на ситуацию они не могут”.

Чи приберуть паркан – навіть зараз невідомо. Своє порушене право вільного доступу до лісу жителі вирішуватимуть у правовому полі, так вони нам сказали.

Олена Сіроштан, активістка: “Лес – это земля общая, это земля народа. И мы будем отстаивать права людей на лес, на свежий воздух до конца. Пока не победим, ми не сдадимся”.