Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дніпровський ботанічний сад потерпає від холодів через відключення електроенергії: як рятують рідкісні рослини

У Дніпрі замерзають рідкісні тропічні рослини. Через відключення електроенергії в оранжереях ботанічного саду температура не піднімається вище 11 градусів тепла! Як працівники рятують магнолії, кактуси і сукуленти? 

«Ми вимушені в даній ситуації молитися Богу».

Сьогодні температура в оранжереї дніпровського ботсаду була +11 градусів. Це небезпечно для рідкісних тропічних рослин!

Ірина Домницька, завідувачка лабораторії тропічних та субтропічих рослин Ботанічного саду ДНУ: «Серед них є сукуленти, кактуси, котрі потребують взимку по мінімуму температуру та полив, але максимум світла. А є орхідеї, яким потрібно тепло взимку і щоб не нижче 22 градусів. Іншим період спокою, +10». 

Через відключення електроенергії, у ботсаду не працюють обігрівачі.

«Перед нами стреліція королівська, дуже гарна квітка».

Рослини не гинуть тільки завдяки турботі працівників ботсаду і ДНУ ім. Гончара, а також волонтерів.

Анатолій Кабар, директор Ботанічного саду ДНУ: «Нам вдалося встановити на території нашої оранжереї чотири теплові пушки, які більш-менш підтримують температуру тут. Хоча, я скажу вам чесно, сьогодні ранком температура була близько 10-12 градусів, що є достатньо мало». 

Працівники ботанічного саду мріють про генератор і збирають кошти для його придбання.

Анатолій Кабар, директор Ботанічного саду ДНУ: «Єдиний вихід — це електрогенератор, на який ми зараз намагаємось якось назбирати якісь копійки. Ми виклали в інтернет-мережу Фейсбук та Інстарграм відповідно реквізити благодійного фонду».

Дніпровський ботанічний сад розпочав новий сезон. Відвідувачі можуть побачити понад 1500 рідкісних видів тропічних та субтропічних рослин. Якщо не вдарять тріскучі морози.