Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дніпровський академічний театр драми та комедії презентував виставу «Газлайтери»

Зазирнути в майбутнє, аби дізнатися про наслідки пандемії. Дніпровський академічний театр драми та комедії пропонує власну версію розвитку подій. За сценарієм, люди потрапляють у космос та вчаться жити по-новому. Який твір став основою для сюжету та як саме житимуть люди у майбутньому, за версією дніпровськи митців, – у сюжеті.

Життя через 30 років. Пандемія виселила людей з планети у відкритий космос. З цього починається прем’єра спектаклю «Газлайтери» у Дніпровському театрі драми та комедії.

Олексій Стильно, режисер: “Ідея така пришла, тому що ми всім світом опинилися в такій цікавій ситуації, коли почались всі ці приколи з карантином. В мене сталося таке режисерське рішення, що ж буде далі?”

За задумом режисера Олексія Стильно, події розгортаються на орбітальній станції, де людство вчиться жити інакше – без агресії та конфліктів. До речі, саме тому вистава проходила у фойє театру.

Олексій Стильно, режисер: “Спочатку будуть маски, потім будуть антисептики, мабуть, якісь комбінезони. Потім взагалі якісь кабіни, а потім потрібно буде полетіти туди”.

Сценарій футуристичної комедії створений за мотивами твору письменника Івана Нечуй-Левицького «Кайдашева сім’я».

Денис Таран, глядач: “Важко уявити, як Іван Нечуй-Левитський і космос. Має бути щось висококультурне, а його твори, власне, і містять цю культуру. Думаю, має бути цікаво”.

Спірні питання у родині герої вирішують через спеціального газлайтера. Він – така собі нановерсія психолога. Щоб не псувати стосунки між собою, люди відігріються на ньому. Сам газлайтер за свої страждання отримує чималу плату.

Леонід Русаков, актор: “Ми їх так називаємо, бо так називають людей, енергетичних вампірів, котрі тягнуть енергію, знущаються. Це буде більш точно, щоб зрозуміти хто такі газлайтери”.

«Газлайтери» – назва для спектаклю дуже символічна, говорять у театрі. Адже саме по собі поняття “газлайтингу” – спосіб маніпуляції над людьми.

Сергій Мазаний, директор та художній керівник Дніпровського академічного театру драми та комедії: “Я не знав що таке газлайтинг. А потім, коли мені розповіли і п’єсу я читав, я думаю, це цікаво. Бо сьогодні мова йде про маніпуляції. Ми розуміємо, що питання здоров’я, звичайно, воно є. Але інколи деякі люди можуть це використовувати по-іншому”.

У Дніпрі прем’єра вистави триватиме лише два дні. Потім трупа Дніпровського академічного театру драми та комедії із «Газлайтерами» відправляться у турне країною.

Читайте також: У Дніпрі продовжують збір монет для допомоги покинутим немовлятам