Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дніпровські рятувальники розповіли, як убезпечитися від пожеж

Обережно, вогонь. Пожежники Дніпра рятують людей і тварин із палаючих домівок. Герої у касках гасять полум’я і щодня готові до будь-яких викликів. За яких умов працюють і що для них професія “рятувальник”.

Дмитро мріяв працювати пожежником з дитинства. Каже, головне у цій роботі – стресостійкість та швидкість реакції…

Дмитро Козак, пожежник 1-ї державної пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС в області: «Моє покликання — рятувати людей. Небезпека роботи в тому, що ми заходимо в приміщення, яке палає, та проводимо пожежогасіння. Може обвалитися стеля, дах, все що завгодно».

І щоб бути готовим до всього, допомагають щоденні тренування, фізична підготовка та злагодженість дій всієї команди. Бо ж у порятунку людей відлік йде навіть не на хвилини, а на секунди, кажуть рятувальники.

Ганна Волошина, заступниця начальника 1-ої державної пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС в області: «На пункт зв’язку частини приходить виклик зі “101” — адреса, так, і що трапилось. Диспетчер натискає кнопку тривоги і особовий склад починає збиратись. У нас є такі нормативи: в середньому за 40 секунд щоб вони зібрались – це мається на увазі одягти бойовий одяг, сісти в машину і машина виїжджає. Вони доїжджають в середньому, якщо це не час пік, то за хвилин 5».

І чим швидше доїдуть, тим скоріше приборкають вогонь. А під час літньої спеки кожна секунда зволікання може вартувати комусь життя.

Ганна Волошина, заступниця начальника 1-ої державної пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС в області: «Навіть від незначних якихось дій людей може розпочатись пожежа. Розпочинається – і скоріше вона розповсюджується. Це як може бути в екосистемах – це ліси, парки, якісь поля, так і вдома. Там, на вулиці десь, ми просто там гуляємо, діти можуть сірником. І якщо це, наприклад, осінь, то вона сама потухне, а якщо це літо — на вулиці +35 і трава суха — і воно зразу буде розповсюдження вогню, і воно перекидається на сусідні будівлі і гаражі, і машини».

І якщо звичайна квартира може вигоріти вщент лише за 10 хвилин, то на відкритій місцевості вогонь знищить все на своєму шляху за мить. А дати старт масштабній пожежі може найменша іскра. Тим паче зараз, коли в місті та області тримається найвищий, 5 рівень пожежної небезпеки, попереджають фахівці Ситуаційного центру Дніпра. Вони стежать за змінами погоди в режимі онлайн і контролюють ситуацію у місті за допомогою системи відеоспостереження.

Альона Чуєва, директорка КП «Інфо-Рада-Дніпро»: «Ситуаційний центр Дніпра співпрацює з регіональним Гідрометцентром, тому заздалегідь попереджений про температурні режими. Вже місяць, з 21 травня, денна температура у місті підвищилася з 18-20 градусів за Цельсієм до 32-34. Наші спеціалісти Ситуаційного центру постійно слідкують за наявністю пожеж і одразу про це повідомляють Державну службу з надзвичайних ситуацій. Щоб вони оперативно реагували».

Тож, аби своїми руками не спалити а ні себе, а ні свою домівку, і тим більше місцеву екосистему, рятувальники закликають дотримуватись нехитрих правил протипожежної безпеки: не палити суху траву, сміття, не кидати непогашені сірники, недопалки, не витрушувати з люльок гарячий попіл. не залишати на сонці обмащене горючими речовинами ганчір’я. І пам’ятати, що у ліси під час війни – зась!