Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дніпровські пошуковці взяли участь у розкопках «одеської Катині»

Команда «Пошук Дніпро» в Одесі шукала докази розстрілів українців в 1937-1938 роках.

Одеса. 6-й кілометр Овідіопольського шосе. З самого ранку тут працює будівельна техніка та люди в яскравих жилетах.

“Этот трактор копает траншею, за ней идут поисковики и внимательно смотрят на изменения грунта”.

Олександр Івченко – пошуковець. Керівник місцевого військово-історичного клубу демонструє, як саме на заміській території проводять розкопки.

Олександр Івченко, керівник військово-історичного клубу м. Одеса: “Это крот прорыл траншейку. В этом месте есть трубопровод, тоже вот идет яма. Это мы видим, изучаем целостность грунта. Когда выбираем грунт, доходим до материка и видим, что там уже ничего нет, мы на этом останавливаемся и идем дальше”.

Протягом двох місяців група пошуковців та істориків досліджує дореволюційне одеське звалище. Місцеві ЗМІ його давно охрестили не інакше як «одеська Катинь». Територія завдовжки 6 гектарів – колишній спецоб’єкт НКВС. Одна з гарячих точок Одеси, пов’язаних з масовою загибеллю людей, розповідає історик-консультант Тетяна Самойлова.

Тетяна Самойлова, кандидат історичних наук, археолог: “По некоторым документам, было казнено от 8 до 10 тысяч, но может быть и больше. Потому что, ну, не все же документы, вы понимаете, во времена Второй мировой могли сохраниться”.

У 2007 цю ділянку починали вивчати. Група одеських дослідників виявила 6 так званих розстрільних ям та частково провела ексгумацію. Іван Рябінін один із тих, хто на власні очі бачив як проводили перші розкопки. Чоловік говорить: ще тоді вони задалися йому дивними.

Іван Рябінін, мешканець Одеси: “На глубине где-то лежали 1,80 эти самые ряды. Они их паковали в целлофановые мешки. Получилось потом, они 5 лет здесь пролежали, в этом контейнере, уже истлели все, и даже не знают, перезахоронили их или нет”.

Протягом останніх років навколо 6 кілометру Овідіопольського шосе точаться скандали. Усе тому, що дослідження, розпочаті майже 15 років тому, так і не були завершені. Фото, відео та остаточні висновки досі відсутні. Незрозуміла кількість загиблих, де і як саме їх стратили.

Геннадій Труханов, міський голова Одеси: “Кто жил в то время, это очень важно для тех родствнеников, тех людей, которых без суда и следствия расстреляли. Важно найти своих близких, где они и когда были так варварски убиты, уничтожены”.

Продовжити дослідження території сміттєзвалища і у решті поставити крапку в історії «одеської Катині» вирішили цьогоріч. Для цього залучили незалежних експертів – фахівців з Дніпра.

“Все указывает на то, что это обувь людей именно довоенного периода”.

Команда «Пошук Дніпро» на чолі з Андрієм Біжком володіє навичками проведення експертизи за методиками Червоного Хреста. Має досвід ексгумацій полеглих солдатів у Другій світовій на території Дніпропетровщини, а також на Донбасі. І усе це вони використали під час досліджень в Одесі.

Андрій Біжко, голова ГО «Пошук Дніпро»: “Нашей задачей не было установить ни количество, мы не вскрывали ямы, только границы. И мы не могли пропутсить ранее отработанные ямы, и мы нашли ихние контуры, мы установили их гарницы. Обозначается именно где он находится, страна, область, город, год и именно номерной номинал, который присвоен непосредственно обьекту. В последующем эта цифра будет фигурировать во всех отчетах”.

Протягом липня-серпня з одеського звалища вивезли більше 500 камазів сміття. Викопали 180 траншей. Знайшли 1000 різних артефактів, які частково можуть вказувати на місце масового захоронення, додає ще один пошуківець з Дніпра Іван Градецький.

Іван Градецький, учасник ГО «Пошук Дніпро»: “Зубные щетки, изготовленные из натурального материала, из кости – это явно довоенные предметы. Были обнаружены резиновые калоши. Такие калоши были в тюремном обиходе. Здесь стоит клеймо 37-го года. Это указыавает на привязку на те события, которые мы исследуем и изучаем.

До речі, серед знахідок були й вкрай небезпечні – бомба та кілька авіаснарядів часів Другої світової. Їх представники одеської ДСНС вивезли на утилізацію.

Роман Драч, начальник групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону ГУ ДСНС України в Одеській області: “Пошуківці мають засоби пошуку – це по-перше. Вони всі проходять відповідний існтруктаж. А у випадках виявлення чогось підозрілого, незрозумілого, в нас при тісній взаємодії, ми завжди обмінюємося інформацією і допомагаємо в тих ситуаціях”. 

На очищеній території пошуковці встановили межі захоронень. 29 знайдених об’єктів вже законсервовані. На квітень 2022 запланована ексгумація. Вона допоможе з’ясувати що врешті сталося на 6-му кілометрі Овідіопольського шосе.

Тетяна Самойлова, кандидат історичних наук, археолог: “В этом году было принято решение все-таки доследовать эту территорию, понять сколько здесь было погибших людей. Здесь ли расстреливали или привозили уже расстрелянных. Т.е целый ряд вопросов, который подымалась вот с такой тяжелой страницей истории нашего города”.

У розкопках в Одесі наступного року візьмуть участь і дніпровські фахівці. Ідентифікувати загиблих та знайти їхні родини – це те, заради чого і працює команда «Пошук-Дніпро».