Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дніпровські медики розповіли про роботу під час війни

Вони цілодобово рятують сотні життів, не мають вихідних та перерв, люди, які під час війни перетворилися на справжніх героїв – це медичні працівники. Про складну роботу лікарів Дніпропетровщини – далі… 

Операційна хірургічного відділення, люди у білих халатах із самого ранку схилилися над пацієнтом. Саме так виглядає фронт лікарів, які цілодобово борються зі смертю.

Сергій, хірург: “Цікаво докопатися до тої істини, да би знайти ту причину, котра хвилює пацієнта. Якщо її знайдеш – виріши її. І ти бачиш ці щасливі очі одужуючого пацієнта. Це не передати емоціями”. 

Сергій — лікар-хірург вже 30 років. У мирний час зробив більше тисячі операцій. Але коли настала війна, каже, робота стала зовсім іншою.

Сергій, хірург: “Фізично стало важче, але морально ми розуміємо, що ми робимо одне діло, працюємо 24/7, живемо в лікарні. Перші 2 місяці так, безвилазно. З 24 лютого ми прийняли рішення, що ми будемо максимально допомагати нашим Збройним силам”. 

Окрім великого потоку військовослужбовців, до лікарні надходять й цивільні.

“Подивіться, будь ласка, глазками на кончик”.

Дар’я – неврологиня, обстежує пацієнтку перед операцією. Лікарка визначає, чи можна класти людину на операційний стіл. І таких обстежень на день буває до 20.

Дар’я, неврологиня: “Найчастіше – це пацієнти нашого неврологічного профілю. Авжеж – це інсульти, і потік цих пацієнтів не став меншим, а збільшився, бо на розвиток інсульту та неврологічної патології має вплив стресова ситуація”. 

Дар’я каже, робота невролога зараз стала дуже необхідною. Бо якщо лікар вчасно не надасть допомогу пацієнту, то в його нервовій системі може статись збій, в результаті людину може паралізувати.

Дар’я, неврологиня: “Авжеж, втома бере верхи. Але коли ми розуміємо, що ми – одна маленька ланка на великій дорозі до нашої перемоги, це надає сил і це надає друге дихання”.

Михайло працює медбратом вже майже 6 років. Щодня доглядає за пацієнтами, бере аналізи та робить до півсотні ін’єкцій на день.

Михайло, медбрат: “Деякі пацієнти говорять, що “краще я кинусь під танк, чим ви будете робити крапельниці або якісь ін’єкції”. У відділені 40 пацієнтів, військові теж поступають, вони по кругу, можна сказати. Виписуються, поступають, можуть за чергування поступити і 13-15 осіб, коли як. І всім потрібно надати допомогу, потрібно виконати ін’єкції”.

Медичний фронт на Дніпропетровщині тримається міцно. Окрім основної роботи, лікарі встигають ще й волонтерити. Після важких змін рушають плести маскувальні сітки, а також збирають кошти на бронежилети, каски, і, звісно ж, впевнені в нашій перемозі.