Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дніпровські лікарі закликають робити щеплення від поліомієліту

Може призвести до паралічу. Дніпровські лікарі закликають робити щеплення від поліомієліту. Хвороба невиліковна і вражає як дітей, так і дорослих. Тому медики вкотре просять батьків не ігнорувати вакцинацію. Як розпізнати перші симптоми поліомієліту?

Мати трьох дітей привела старшу доньку на вакцинацію від поліомієліту. Це плановий візит до лікаря.

Оксана, дніпрянка: «Нічого не пропускали, тому що кожна людина повинна робити щеплення. Адже це наше здоров’я. Сьогодні ми прийшли, тому що нам назначив лікар в цьому місяці проходити. Стараємося не пропускати».

Ліків від поліомієліту не існує, зазначають медики. Єдиним захистом є вакцинація. Втім, у 2021 році лише 60% дітей в Україні зробили щеплення.
Цьогоріч в Україні було зафіксовано 20 випадків захворювання на страшну недугу.

Андрій, сімейний лікар: «Поліомієліт передається фекально-оральним шляхом. Тобто це через брудні руки, через продукти харчування, через неочищену воду. Відповідно, у районах активних бойових дій часто немає можливості дотримуватись таких вимог. З часом ці діти евакуюються до більш безпечних територій та можуть, навіть того не підозрюючи, бути переносниками інфекції».

Найбільш вразливі до захворювання — діти від народження до п’яти років. Проте, захворіти можуть усі — і дорослі, й діти.

Головними симптомами захворювання є лихоманка, головний біль, біль у животі, горлі та у м’язах, нудота, блювота і параліч.

В одному з 200 випадків інфікування розвивається незворотний параліч.
В Україні вакцинація проти поліомієліту у переліку обов’язкових щеплень. Їх роблять у комунальних закладах безкоштовно.