Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дніпропетровщина на порозі екокатастрофи: чому міліє Дніпро та які можуть бути наслідки

Російські військові осушують Каховську ГЕС. Це підтвердили знімки американських супутникових операторів Planet і Maxar. З грудня поточний рівень водойми впав на три метри нижче його звичайної висоти. І це найнижчий показник за 30 років супутникових спостережень водойми. Чим загрожують такі масштабні скиди води для нашої країни?

«Вода була тут, і потім пішла аж от сюди. Бачите? Води немає, тобто вона пішла туди, далі». 

Доктор біологічних наук Роман Новіцький демонструє обміління річки Дніпро. Причина — пошкодження Каховської ГЕС російськими військовими.

Роман Новіцький, доктор біологічних наук, професор ДДАЕУ: «За даними екологічних організацій і природоохоронних, тих же військових, була пошкоджена одна із заслонок. І фактично із-за того, що її не ремонутють, вода проходить через проломи. Тобто це не планові роботи».

Там, де води було вище коліна, тепер один пісок.

Роман Новіцький, доктор біологічних наук, професор ДДАЕУ: «На різноманітних світлинах, які колеги надсилають з-під Запоріжжя, з Нікополя, спостергіається осушення дуже великої кількості берегу. Тобто вода уходить на 20-30-50 метрів. Це вже більше двох місяців. І вперше почали бити в набат в січні».

На супутникових знімках зафіксовано, як вода виливається з Каховського водосховища. Воно обміліло мінімум на 3 метри, говорять екологи.

«Так виглядають нерестовища».

Через спуск води припиняється живлення дрібних річок, які слугували нерестовищами для риби.

«Наприклад, сом — дуже цінна риба — не витримала пониження дна, пониження води, і замерзла риба».

Зневоднення призвело до загибелі багатьох видів риби, особливо щуки. Фахівці Запорізького рибоохоронного патруля підрахували збитки.

Максим Бронзюк, іхтіолог Запорізького рибоохоронного патруля: «Збитки, завдані рибному господарству, складають 106 млн 879 тисяч гривень Це коропові види риб, такі як пілка, карась сріблястий, сазан».

Площа нерестовищ в акваторії Каховського водосховища складає 5 відсотків від загальної. Нині всі вони втрачені.

Максим Бронзюк, іхтіолог Запорізького рибоохоронного патруля: «Найбільші збитки і втрати для рибного господарства полягають саме у втраті цих нерестовищ. І якщо найближчим часом вода не з’явиться у водосховищі, ми втратимо одне покоління риби».

Каховське водосховище розташоване на території Херсонської, Дніпропетровської та Запорізької областей. Його зневоднення призведе до екологічної катастрофи на цих територіях.

Андрій Ткачук, декан факультету водогосподарської інженерії та екології ДДАЕУ: «Зникнення в певних районах нашої області води, скажімо в колодязях, знизяться рівні в свердловинах. Це призведе до порушення самих берегів, вони почнуть обрушуватися».

Своїми діями окупанти ставлять під загрозу забезпечення питною водою населення, сільгоспвиробництва південної частини України та безпеку на Запорізькій атомній станції.

Андрій Ткачук, декан факультету водогосподарської інженерії та екології ДДАЕУ: «У будь-якому випадку ми залишимося без води. Південь України буде без води. І самі ж окуповані території постраждають. І постраждає той же самий Крим. Тому що за певного рівня вони не зможуть отбирати воду. Тому тут буде пустеля. Для того, щоб зупинити, ми повинні просто вибити московське військо з нової Каховки».

На Дніпропетровщині без води можуть залишитися Апостолівська, Широківська, Криворізька громади. Міста Нікополь та Кривий Ріг.