Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дніпро закупив БПЛА «Кажан» та антидронові рушниці для війська

Сучасна війна потребує сучасних методів ведення бою. Бій сьогодні і на воді, і на землі, і в повітрі. Коштом міського бюджету закуповуються розвідувальні дрони та БпЛА, що здатні нести боєзаряди. Ця техніка — приклад сучасної і ефективної зброї. Крім того, для убезпечення військових, їхніх позицій та техніки від ворожих безпілотників, місто закуповує антидронові рушниці. В рамках програми «Сприяння територіальній обороні міста Дніпра» наші оборонці отримали багато техніки, яка допоможе наближати перемогу.

Точність і ювелірна робота підрозділів аеророзвідки — те, що допомагає відправляти армію рф у пекло. Росіяни звикли закидати ЗСУ снарядами, не рахуючи їх. Нам же потрібні нестандартні підходи.

«Вольфрам», військовослужбовець 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр»: «Умови нашої стрільби будь-якими гарматами, будь-якими калібрами вимагають надзвичайної точності. І відповідно до цього, якщо є засіб, який може вночі чи вдень точно побачити ціль, піднести до неї боєприпас і скинути на голову чи на дах бронеоб’єкта, що може бути більш ефективним?»

Для ефективної роботи військових був розроблений БпЛА «Кажан». Ця «пташка» має систему для скидання боєприпасів. Вже рік «Кажани» допомагають військовим на лінії фронту. За цей час техніку не раз модернізували. Понад 300 БПЛА за час війни вже виготовлено та передано українським військовим, та потреба в них завжди актуальна. Керування «Кажаном» потребує навчання. Набирають пілотів вже з досвідом.

Олександр, інструктор: «Взагалі ми стараємося відбирати хлопців, які вже працювали на «мавіках», мають досвід бойової роботи. І вони дуже швидко адаптуються, вони розуміють його можливості, радіють тому, що відкриваються нові можливості. Тому що «мавік» —це ВОГ, а «Кажан» — 10-15 кг подарунків».

Дрони застосовуються по обидві сторони лінії фронту. Тому небезпека є і для наших військових. Аби захистити бійців, техніку та позиції від спостереження противника, застосовують антидронові рушниці.

«Вольфрам», військовослужбовець 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр»: «Для того, щоб наші бійці могли захиститись від дронів, є такі чудові протидронові рушниці, які компактні, їх можна переносити одній людині, і проводити, користуватися нею достатньо інтуїтивно — просто і зрозуміло. Треба просто зрозуміти її обмеження і умови використання».

Дніпровська громада завжди в діалозі з військовими. Місто отримує актуальну інформацію про потреби ЗСУ. Коштом міського бюджету закуповуються і антидронові рушниці.

Альона Чуєва, директорка КП «Інфо-рада-Дніпро» ДМР: «Для нашої 93-ї бригади «Холодний Яр» передаємо два квадрокоптери «Кажан», які демонстрували свою роботу, дві антидронові рушниці, і передаємо планшети. Так як ми постійно співпрацюємо, розуміємо які в них запити, то з 2023 року ми вже придбали 240 планшетів Леново м8, 110 планшетів Леново м7 і 100 планшетів Сігма».

Отриману від Дніпра допомогу військові тестують і дають зворотні відгуки. Так актуалізується інформація про потреби.

Альона Чуєва, директорка КП «Інфо-рада-Дніпро» ДМР: «Ті самі антидронові рушниці брали звичайні, а потім військові попросили їх вдосконалити — додати до них додаткові акумулятор, додати якусь триногу, можливість віддаленого управління. І після цього ми вже почали закуповувати нову модель антидронових рушниць, які саме зараз ми передаємо».

За минулий рік коштом міського бюджету придбано близько 250 розвідувальних дронів. Крім того, 80 розвідувальних квадрокоптерів, оснащених тепловізійними камерами та два «Кажана».

Костянтин Цепенніков, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів
щодо цифрової трансформації ДМР: «Що стосується загальної допомоги, яку місто надаж в рамках програми «Сприянню територіальній обороні міста Дніпра», то в минулому році ми витратили близько 170 мільйонів. Ці кошти пішли на закупівлю комп’ютерного обладнання, навігаційного обладнання, відеоспостереження, кабельної продукції, радіостанцій, пристроїв підзарядки засобів».

На 2023 рік плани у міста не менш амбітні.

Читайте також: Окупанти вдарили двома ракетами по багатоповерхівці в Запоріжжі: одна людина загинула (доповнено)