Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дніпро впроваджує унікальну програму підтримки переселенців поважного віку

Проєкт «Університет третього віку» приймає до своїх лав не лише містян, а ще й ВПО. Для людей поважного віку проводять спортивні, танцювальні, мовні та психологічні заходи. Також переселенці можуть отримати допомогу у вигляді продуктів харчування та низки соціальних послуг, які надають у терцентрах міста.

В середині березня 2022 року Антоніна евакуаційним потягом з Покровська виїхала до Дніпра. Тут відкрила для себе танці, гімнастику, мовні курси та навіть йогу. Всі ці заняття жінка відвідує в Університеті третього віку.

Антоніна, переселенка з Покровська: «Воно нас якось відволікає від того, що робиться в нашій країні. У вас добре прийняли, міська влада дуже хороша. Але дім є дім — це ясна річ. І мрія у нас, звичайно, одна — це перемога».

Мешкає Антоніна в одному з шелтерів Дніпра, де у вільний час вони плетуть сітки для ЗСУ. Сьогодні на учасників УТВ чекала танцювальна руханка.

Сергій Молчанов, лектор Університету третього віку: «Всі люди, коли вони приходять сюди, коли вони в групі, — це живий організм один-єдиний. Якщо приїхала людина з іншого міста чи з міста, де також було складно, ми створюємо єдиний організм, який функціонує».

Окрім танців, УТВ пропонує своїм слухачам десятки різних активностей.

Маргарита Прядка, співробітниця департаменту місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики ДМР: «Ну, ми розуміємо, що для ВПО потрібна якась розрядка у колі своїх однодумців, таких самих людей, як і вони, тому вони тут почуваються комфортно. Спортивні напрямки — китайська гімнастика, оздоровча зарядка, як сьогодні, скандинавська ходьба; лекції з психології, можна вивчати мови, вивчати смартфон. Жити повноцінним життям і втілювати свої мрії молодості в реальність».

До УТВ вже долучилися кілька сотень переселенців і ця цифра збільшується щодня. Стати слухачем університету просто. Треба подати необхідні документи за адресою: Старокозацька, 40Б.

 А у територіальному центрі соціального обслуговування своє покликання знайшла переселенка Ольга. Жінка разом з родиною була змушена тікати від війни з рідного Лисичанська. Отримавши допомогу у Дніпрі, вирішила і сама допомагати людям.

Ольга Лисенко, соцробітниця: «У мене підопічні — 10 жінок, і мені їх дуже шкода, бо вони знедолені люди. Допомагаю дуже багато їм розмовою. Вони кажуть, що я їх лікую цим».

В центрі проводять різні заходи для підтримки ВПО в межах програми соціальної адаптації. Серед послуг і безкоштовні гарячі обіди.

Ольга Мешко, директорка міського територіального центру: «Вони отримують послуги і догляд вдома, і дене перебування, і соціальна адаптація, і денний догляд, натуральна допомога. Людям похилого віку, я вважаю, треба звернутися до терцентрів. Бо розумієте, це не тільки продуктові набори. Це ще саме та психологічна допомога та емоціональна підтримка, яку вони тут можуть знайти».

У цьому терцентрі понад 11 тисяч підопічних, з них 1200 – ВПО. Аби отримати послуги, треба звернутись до районного терцентру.

Читайте також: В Україні з 1 липня відновили строки для вклеювання фотографій у паспорт