Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дніпро святкує Водохреще: дніпряни зранку пірнають в ополонки

Водохреще у Дніпрі. Місто відзначає свято традиційно – люди від самого ранку  пірнають у річку та вмиваються освяченою водою. Кажуть, підтримують здоровий спосіб життя та загартовують дух. Скільки відчайдухів, готових зануритись у крижану воду, назбиралося у місті?

Від самого ранку містяни пірнають у крижану воду. Загартовуються всі – від малечі до людей похилого віку.

Євген, дніпрянин: «С 2011 года купаюсь, ни разу не пропускаю. То есть нормально себя чувствую, не болею всё это время».


Олексій, дніпрянин: «Я православный. Это праздник».


В’ячеслав дніпрянин: «Надо ходить в баню, вести здоровый образ жизни, потому что это экстрим».

Продемонструвати фізичну форму вирішили і представники «Університет третього віку». Спершу – ретельно розім’яти м’язи, а далі – пірнути у водойму.

Аліна Левіцька, викладачка «Університету третього віку»: «Люди пришли заниматься, быть здоровыми, закаляться и быть востребованными в жизни. Пенсионеры занимаются здоровьем, занимаются в группах здоровья, закаляются. И мы приглашаем всех – и молодых, и возрастных».

Рятувальники наголошують: заборонити пірнати нікому не мають права, але просять ставитися до цього питання свідомо. До цього закликають всіх вірян.

Архієпископ Семен, керуючий Дніпропетровської партії православної церкви України: «Насправді у переданнях церковних, в книжках не має такої вказівки, що треба обов’язково занурюватися. Інші кажуть: «Якщо хтось занурився – очистився від гріхів». Такого немає прописаного. Це вже по бажанню, зі звичаїв, які до нас прийшли або по бажанню кожного».

Після пірнання – смачна їжа. За українськими традиціями, на одній з офіційних локацій у парку Сагайдак дніпрян вітали кухарі у вбранні козаків.

Андрій Лютий, кухар: «Сьогодні у нас гарячі страви. Це у нас козацький плов. Мій дід, коли в Узбекистан їздив, козакував, запам’ятав рецепт. С тих пір і готуємо».

Центральним місцем для занурення обрали Монастирський острів. Всюди у зонах святкування Водохреща встановили спеціальні палатки, де можна зігрітися. Усюди вздовж берега Дніпра чергують медики та патрульна поліція.

Вадим Галицький, директор комунального підприємства «Дирекція територій і об’єктів рекреації» Дніпропетровської міськради: «Везде соответствующими службами, водолазами было проверено дно, были взяты пробы воды, получены отличные результаты. После чего мы подготовили локации, чтобы людям было удобно прийти, принять, так сказать, водные процедуры».

Загалом у місті підготували 4 основних локації – Монастирський острів, парки Сагайдак і Придніпровський та озеро на житломасиві Червоний Камінь. Дніпрян усюди зібралося дуже багато.