Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дніпро — єдине місто в Україні, яке реалізує комплексну програму адаптації дітей ВПО

З початку повномасштабного вторгнення Дніпро прийняв понад 180 тисяч вимушених переселенців, з них понад 31 тисяча – діти.  Уся малеча будь-якого віку отримує підтримку: працюють служби соціально-психологічної допомоги, проводять безкоштовні тренінги з адаптації, надають гуманітарну допомогу. Школярі продовжують навчання і успішно складають НМТ. Дніпро тримає статус освітнього форпосту України.

Арттерапія, фізкультура, заняття з логопедами: для малечі від народження і до 6 років у міському центрі соцслужб є розгалужена мережа підтримки.
Ірина — з Луганської області, каже: у Дніпрі їх прийняли, як рідних, і в усьому допомагають. Вонв відвідує центр разом з онуком, який займається тут понад два місяці.

Ірина, переселенка: «Подобається малому, дуже подобається, особливо коли до логопеда ходимо, до Даші. Прям біжить сюди. А фізкультура — це взагалі… Він в нас такий живчик».

Тільки від початку 2023 року прийняли 600 сімей ВПО з дітьми.

Анастасія Тищенко, директорка дніпровського центру соціальних служб: «Родини звертаються безпосередньо або до центру соціальних служб — в нас є 8 відділень, які розташовані в кожному районі нашого міста, або нас інформують суб’єкти соціальної роботи. Також ми отримуємо звернення з гарячої лінії. Ми їх за цей рік саме від внутрішньо переміщених осіб розглянули вже понад 210».

Доступно, зручно й інформативно — це про додатки, розроблені КП «Цифрова трансформація та автоматизація інформаційних процесів міста єДніпро».
«MyBook», «Обирай своє майбутнє», «Національне мультипредметне тестування» доступні всім учням в Україні та за кордоном. Додатки постійно оновлюються, діти та підлітки мають цілодобовий доступ до них.

Вероніка приїхала до Дніпра з Кремінної. Вже тут закінчила школу і готувалась до іспитів за додатком «Національне мультипредметне тестування».

Вероніка, переселенка: «Я шукала в інтернеті інформацію та додаткові матеріали, й потрапила на цей безкоштовний додаток, на цю платформу підготовки до НМТ. Там було достатньо багато відео та тестів, які можна було пройти в будь-який час».

Дівчина, як і понад 450 випускників-переселенців у Дніпрі, успішно склала іспити і тепер планує вступати до одного з дніпровських вишів.

Людмила Кошман, начальниця відділу освітньої діяльності управління освіти департаменту гуманітарної політики ДМР: «Платформа від НМТ створена, також працювали сумісно всі вчителі наші. В цьому році 49 вчителів дописували, доповнювали уроки, які були зняті в минулому році. А в цьому році ще з тих предметів, які не писали раніше».

Є і платформа, щоб визначитись із подальшим навчанням — «Обирай своє майбутнє». Там зібрані всі заклади вищої та професійної освіти міста і області.

Артем Трапезніков, директор КП «Цифрова трансформація та автоматизація інформаційних процесів міста єДніпро» ДМР: «Вони можуть там поставити онлайн-запитання закладу, щоб не телефонувати, не шукати номери — все є в єдиному стилі. Також можна подивитись матеріально-технічну базу; фотографії, в якому стані університет, за яким профілем він навчається; ліцензійний обсяг; дати прийому документів».

Подбали і про дозвілля та додаткове навчання під час літніх канікул. У місті працює 8 закладів позашкільної освіти. Їх відвідує 428 вимушено переміщених дітей.

Наталія Миколаївна, директорка КПНЗ «Центр художньої та естетичної творчості учнівської молоді» ДМР: «Що на території ми маємо? На території проєкту ми маємо навчання з англійської, української і математики — це з предметів. І розвиваючі заняття з декоративного прикладного мистецтва».

Новий ремонт, меблі, 14 ноутбуків, 24 планшети та 38 навушників — у вільному доступі для дітей. Одна з облаштованих кімнат знаходиться в укритті, тож навчаються навіть під час повітряних тривог.

Дар’я Біла, директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР: «Ми радо відкриваємо двері наших закладів для дітей з різних територій України. Вони інтегруються через ігри з діточками, які народились у Дніпрі. Сьогодні для найменших проводились заняття з батьками. І це корисний досвід, щоб і батьки відчували себе частиною закладу і частиною Дніпра».

Дніпро продовжить тримати статус освітнього форпосту України та надавати всю необхідну підтримку переселенцям та їхній малечі.

Читайте також: Дослідники з Дніпропетровщини вибороли нагороди на Міжнародному конкурсі комп’ютерних проєктів