Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Дніпряни утеплюють домівки та готуються до ймовірного блекауту

Пережити зиму. За прогнозами дніпровської мерії, опалювальний сезон цього року в місті почнеться із запізненням. Жителі міста почали утеплювати оселі та готуватися до ймовірних перебоїв з електроенергією. 

«Як тільки осінь — то протяг, то дме, то свистить».

Дніпрянка Оксана Самойленко розповідає, кожної осені підручними засобами утеплює пластикові вікна, адже взимку з них сильно дме.

Оксана Самойленко, дніпрянка: «Власними силами зміцнюю, як можу. Але це мало що дає, це потребує якихось рук».

Тож жінка вирішила звернутися до професіонала.

«Потрібне регулювання самої стулки. І так само видно, що можна замінити ущільнювач».

Замінювати ущільнювач та заклеювати підвіконня фахівці радять як мінімум раз на 7 років. Вартість такої процедури мінімум 350 гривень.

Дмитро Дмитрієв, майстер з ремонту вікон: «Взагалі, як машину потрібно на ТО відвозити, раз на рік хоча б. Залежно, яке це вікно; дивлячись, наскільки воно часто використовується — хоча б раз на сім років. Вікна, які ставляться при будівництві новобудови, то ущільнювач, який там стоїть, через три роки він вже мертвий, просто розсипається».

Фахівці радять готувати оселі до зими ретельно, опалювальний сезон у Дніпрі почнеться із запізненням.

Владислав Макарец, начальник відділу з організаційної роботи департаменту з питань самоорганізації населення Дніпровської міськради: «Ми очікуємо, що в деяких будинках ОСББ воно включиться ще пізніше, ніж в принципі у місті в цілому. Деякі будинки встановили індивідуально теплові пункти, які самостійно приймають. Ну, там така електронна система, в залежності від погоди, стоять погодні регулятори і вони автоматично запрограмовані на який період циркуляції».

А після ворожих ударів по українських енергетичних об’єктах, дніпряни стали міркувати, що робитимуть в разі блекауту.

«Діаметр 12 см, вага до пів кіло — 400 грамів».

Такі пічки виготовляє дніпрянин Юрій Воропай. За пальне в ній – тріски.

Юрій Воропай, дніпрянин: «Я побачив в інтернеті зразок такої пічки, яка була компактною і найголовніше — що для неї паливо може бути під ногами».

Більше десятка таких пічок чоловік передав нашим армійцям на фронт.

«Якщо те, що я роблю, врятує хоча б одне життя — то це найголовніше».

За попередніми прогнозами синоптиків, прийдешня зима в Україні буде теплою. Тривалих заморозків не буде. Ну, а поки дніпряни можуть насолодитися теплою осінньою погодою. Бо в місто на кілька тижнів увірветься циклон «Стефанія». Температура повітря сягатиме 25 градусів із позначкою плюс.