Site icon Телеканал «ДніпроTV»

День туризму: як розвивається галузь попри війну

Щорічно, починаючи з 1980-го року, 27 вересня відзначають Всесвітній день туризму. Саме свято було започатковано в Іспанії ще у 70-х, а з кінця 90-х років День туризму офіційно відзначають і в Україні. 

Після початку повномасштабного вторгнення туристична сфера в Україні просто зупинилася, розповідає Вікторія Надєїна. Туроператори перетворилися на перевізників, які автошляхами доправляли українських біженців за кордон.

Вікторія Надєїна, експертка з туризму: «Був попит на Болгарію. Болгарія надавала готель з триразовим харчуванням, і це дуже подобалося людям з маленькими дітками. Вона не розселяла в спортивних залах, як багато країн, а саме надавала туристичні готелі та харчування, і ще були невеличкі виплати».

Масово люди виїжджали й до Польщі та інших європейських країн. Втім, згодом туроператори та агенти почали отримувати більш традиційні запити від клієнтів.

Вікторія Надєїна, експертка з туризму: «Багато запитів було і на Грецію, і на Туреччину, і на Болгарію. Окрім того, що багато людей поїхали, також багато сімей тут лишилися. До нас зверталися чоловіки, які відправляли за кордон своїх мам, дружин, батьків і діток. Я можу навіть сказати по власній статистиці, що навіть у 22-му році влітку подорожувало більше людей, ніж до повномасштабного вторгнення».

Наразі ж із закордонним туризмом ситуація стабільна, запевняє експертка. Щоправда, через війну до інших країн українські туристи тепер здебільшого подорожують автобусами.

Вимушено розцвів й внутрішній туризм. Впродовж всього року гостей, зокрема, зустрічають гірські курорти на заході країни. Проте, після нашої перемоги, каже Вікторія, неминучий зворотній іноземний наплив — до України. З цим погоджуються й в туристичному інформаційному центрі Дніпра. Більш того, мандрівники з-за кордону вже навідуються до нашого міста.

Ольга Стасенко, начальниця Туристичного інформаційного центу Дніпра: «З’являються поодинокі міжнародні туристи, які подорожують залізничним транспортом, автотранспортом, і прибувають до Дніпра. Основною метою є те, що вони хочуть побачити, як саме працює прифронтове місто, як саме живе прифронтове місто і що можна побачити у нас».

А подивитися є на що, запевняє гід Ірина Харченко, яка власноруч розробила близько 20 авторських туристичних маршрутів Дніпром.

Ірина Харченко, гід по Дніпру: «Це місто контрастів. Ми тут бачимо і 18, і 19 сторіччя, а поряд хмарочоси. До речі, Дніпро — саме американське місто України. Саме це, на мій погляд, туристів приваблює до нас. І їдуть саме на це  — на наші бульвари, на наші комфортні пішохідні зони і також на такі старовинні будинки — катеринославський цегловий стиль і таке інше».

Після підступного нападу ворога й до нині Ірина провела близько двох десятків безкоштовних екскурсій для переселенців.

Ірина Харченко, гід по Дніпру: «Душа потребує чимось допомогти людям, країні. Я не можу пояснити, це потреба така в мене. В мене просто таке бажання це робити і все».

Замовити екскурсію або дізнатись про найактуальніші пропозиції з культурного життя Дніпра може кожен охочий, звернувшись особисто до Туристичного інформаційного центру або онлайн за допомогою спеціального чат-боту.

«Кожен може зайти за посиланням, яке є в нас на сторінці Туристичного центру у фейсбуці. Ось так він працює: ми можемо дізнатися інформацію про місто, загальну інформацію».

А ще — дізнатись про заходи та всі доступні екскурсії, отримати театральну афішу, інформацію про заклади харчування, розміщення, дніпровський транспорт та багато іншого.

Тетяна Пастернак, дніпрянка: «Ми прийшли привітати туристичний центр зі Всесвітнім днем туризму, і щиро побажати нашим дівчаткам натхнення, задоволення від усього того, що вони роблять. Не тільки їм і відвідувачам, а й нам теж».

У туристичному центрі кажуть: попри все, туристична сфера Дніпра неодмінно буде розвиватися.

Читайте також: Працевлаштовані ВПО: у Дніпрі переселенцям допомогають почати нове життя

https://www.youtube.com/watch?v=hvEWu2lTJG8