Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Уряд України відкрив космос для приватних компаній.

Відтепер приватні компанії зможуть розробляти ракетоносії, запускати космічні апарати в космос, управляти ними на орбіті та повертати їх назад. Як повідомляється в пояснювальні записці, законопроект спрямований на підвищення інвестиційної привабливості та створення конкурентного середовища для розвитку космічної галузі в Україні. Про те, що потрібно знімати держмонополію на космічну галузь, говорили давно.

Але проект подали на розгляд лише 29 серпня 2019 року, в перший день роботи нового парламенту. В середині вересня Рада прийняла його в першому читанні, через три тижні – у другому, а 25 жовтня президент Володимир Зеленський закон підписав.

Зміни в законі набудуть чинності 29 січня 2020 року. Але приватні компанії, як і раніше, не зможуть створювати ракетну та космічну техніку військового, а також подвійного призначення. Проте українським космічним підприємствам більше не потрібно просити дозволу держави, щоб провести переговори з іноземними компаніями, наприклад, про залучення інвестицій в свій проект.