Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чим небезпечні «опалювальні» лайфхаки з інтернету — розповідають фахівці

Без електрики і опалення! Соцмережі рясніють відео, як можна швидко зігрітися вдома. Поради і лайфхаки на всі смаки. Та чи безпечні вони?

«Можна стояти отак, грітися біля нього».

Температура у квартирі Юлії Перфілової не піднімається вище 16 градусів. Щоб не замерзнути, дівчина утеплила оселю і вдома одягає по кілька речей. А днями почала використовувати лайфхаки з інтернету. Один з таких — цеглина-обігрівач.

Юлія Перфілова, дніпрянка: «Цегла швидко нагрівається і віддає тепло протягом 2-3 годин, на підігрів цегли йде хвилин 10. Ось те саме з баклажкою: ми набираємо гарячу воду і вона акумулює тепло теж довгий час».

Та у Дніпрогазі не у захваті від подібних лайфхаків. Навпаки, стверджують, що це небезпечно!

Микита Лучкін, начальник управління зовнішньої комунікації «Дніпрогазу»: «Такий спосіб обігріву є вкрай небезпечним. Чому? По-перше, тому, що при горінні природного газу виникає чадний газ. Людина може відчувати головний біль, задуху. Якщо концентрація зростає до 32/100 відсотка, то втрачається свідомість, і в середньому через 30 хвилин людина може померти».

Лайфхаки і альтернативні засоби опалення житла підвищують ризики виникнення пожеж. Цьогоріч на Дніпропетровщині зафіксували більше 2 тисяч займань у приватному секторі. 223 випадки — через неправильне використання обігрівачів. 18 людей загинули.

Сергій Качан, провідний інспектор відділу ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області: «Зараз вже є випадки різні і пожеж, і генераторів, і пожеж від пічного опалення, і електроприладів. В Новомосковську 4 особи використовували генератори у своїй квартирі, отримали отруєння чадним газом і зі станом середньої тяжкості були направлені до лікарні».

Рятувальники закликають громадян користуватися лише ліцензованими приладами для обігріву. А ще — подбати про засоби пожежогасіння.