Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чий «скелет»? Кому належить металевий каркас на набережній Дніпра?

Захаращена, поросла кущами конструкція: каркас виставкового центру біля Фестивального причалу Дніпра продовжує привертати увагу і обурювати своїм існуванням дніпрян. Наразі тривають суди у справі повернення земельної ділянки під конструкцією у власність міста: черга тимчасових власників якимось чином узаконила споруду у якості нерухомості. Фірма, якій міськрада надала землю в оренду, продовжує бюрократичні маніпуляції, що затягують суди: одночасно ведуться 7 справ стосовно «скелету», вік якого вже кілька десятків років. Хто власник химерного недобуду і чи зможе місто повернути територію громаді?

Порослий кущами каркас, а колись – виставковий центр під тентом — конструкція з багатою історією… судових спорів. За інформацією з відкритих джерел, тут планували будівництво житлового комплексу. Та наразі територію займає металевий скелет, який своїм виглядом псує естетику самого серця Січеславської Набережної.

-Взагалі-то воно не потрібно, воно дуже давно тут стоїть. Выглядит, как цирк Шапито.

-Враження, что це потвора. Воно не потрібне в центрі міста.

-Это некрасиво. Ну, это ж оставили место, чтоб что-то построить красивое, по-любому.

А щоб будувати, необхідно спочатку повернути територію у комунальну власність. Адже за земельну ділянку площею 0,7 гектарів, яка належить місту, зараз точаться судові баталії.  Конструкція з 2009-го року кілька разів змінювала власника. У 2004-му міськрада, тоді ще Дніпропетровська, уклала з товариством «Вентер» договір оренди на земельну ділянку: на цьому місці мала з’явитися житлова будівля. Проте, будівництво так і не почалося. Більш того, фахівців міськради до перевірки використання ділянки намагалися не допустити.

Наталя Семчук, головний спеціаліст відділу захисту інтересів територіальної громади міста департаменту правового забезпечення Дніпровської міськради: “Постійно вводиться в оману суд, та представник зазначає, що на вказаній земельній ділянці, на якій знаходяться ці споруди, ведеться господарська діяльність. ТОВ “Вентер” фактично до використання земельної ділянки так і не приступив”.

Компанія “Вентер” запустила стандартну, як кажуть адвокати, схему: кілька разів споруду передавали у власність іншим фірмам, таким чином ускладнюючи судові процеси і повернення ділянки у повноцінну власність міста. У схему вплутаний і тодішній «ПриватБанк» Ігоря Коломойського.

Наталя Семчук, головний спеціаліст відділу захисту інтересів територіальної громади міста департаменту правового забезпечення Дніпровської міськради: “В 2014 році ТОВ «Вентер» уклало договір іпотеки з “ПриватБанком”, за умовами якого в забезпеченні виконання основного зобов’язання іпотекодавець передав в іпотеку іпотекодержателю належну йому на праві власності нежитлову споруду виставкового центру”.

Неявного призначення конструкцію навіть узаконили, як нерухомість. Здебільшого через це і тривають довгі судові розгляди. Можливостей провернути цей юридичний кульбіт до законодавчих змін 2019-го року було дуже багато.

Дмитро Бутко, адвокат, фахівець з питань землі і нерухомості: “Делают отдел по регистрации, нанимают регистратора, дают денег, и он просто в тупую регистрирует и начинает прятаться. Раньше было еще все интереснее. Раньше и донецких заводили, и мёртвых заводили, и по поддельным паспортам заводили. Регистратор сделал какое-то регистрационное действие, а найти его уже и невозможно”.

Кінцевий бенефіціар фірми «Вентер» —«Перспектива інвестмент», елітний дніпровський забудовник. Серед власників «Перспективи» — Олександр Кагановський, якого пов’язують із екс-губернатором Дніпропетровщини і екс-головою Дніпра Миколою Швецом. Останній, за інформацією з відкритих джерел, з 1996-го року допомагав «Перспективі» отримувати бажані території під забудови. Компанія «Товариство інвестмент» у 2005-му кредитувалась у  “ПриватБанка” Ігоря Коломойського, а через 13 років банк вимагав від «Перспективи» повернення майже 38 мільйонів доларів. Відсудив менше – 32 мільйони. Допомагати партнерові у відсудженні землі у міста і водночас судитися з ним за багатомільйонні статки — типові для Коломойського «подвійні стандарти» у бізнесі.

Дніпровська міськрада продовжує судитися за право користування і володіння ділянкою на набережній жителями міста. Товариство «Вентер», на підставах вкладеного договору іпотеки на нерухомість і багаторазової передачі конструкції, не дозволяє Дніпру повернути у власність каркас виставкового центру, а із ним і земельну ділянку на набережній. Останнє засідання апеляційного суду, в якому оскаржується рішення про визнання права власності за численними товариствами-одноденками, не відбулося. Наступне ж призначене на 18 січня.