Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чи зростатимуть ціни на овочі та коли чекати подорожчання: прогнози експертів

Картопля по 30, томати по 80. Цього літнього сезону вартість овочів вражає. Чи очікувати на зростання ціни ще?

Мінімальна ціна на ринку: огірки — від 20 гривень, помідори — від 40. Ще в квітні ціна на них була 95-140 гривень за кілограм. У порівнянні з минулим роком, ціни на овочевий кошик зросли на 15%.
Причина росту цін — війна.

Михайло Крапивко, аудитор: «Значне зменшення посівних площ на сьогоднішній день, земель у зв’язку із замінуванням, у зв’язку з окупацією, у зв’язку з військовими діями».

Найчастіше в супермаркетах продають імпортні овочі.

Олег Пендзин, економіст: «Борщовий набір піднявся в середньому на 30-35%, але роскид по різним овочам та продуктам дуже великий. Коли ми говоримо про огірки та помідори, то тут чисто сезонний фактор. Поза сезону в нас імпорт і парник, а імпорт і парник дуже дорогі. А в сезон, дійсно, ціна дуже падає, ціна падає практично в рази. І 35-37% внутрішнього ринку томатів — це є Туреччина, це теж треба розуміти. Причому українські помідори навіть дорожчі, ніж турецькі, вони просто по смаковим якостям кращі».

Дніпряни обирають наші, українські сільськогосподарські продукти. 

Євген, продавець: «Ну, звичайно, ті, хто приходять на ринок, бажають наші. Запах, смак, ціна… ну, ціна буває дорожча в нас».

Впливає на вартість овочів і ціна на паливо та електроенергію, адже великі виробники використовують багато ресурсу на вирощування та доставку овочів.

Віктор, продавець: «Як кажуть, вони мають «заводські умови випуску». Вони мають інші технології вирощування. На краплинній системі вони вирощують».

Піку цін слід очікувати вже у листопаді. Зростання ж дніпряни відчують вже у вересні.

Читайте також: На Дніпропетровщині перейменували декілька залізничних станцій та платформ