Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чи зменшили дніпряни навантаження на електромережі і чи готові до блекауту?

Восени українці вивчили нове слово – блекаут. Бо російські окупанти почали гатити ракетами по енергетичних об’єктах. За офіційними даними, пошкоджено майже 40% інфраструктури. Як наслідок, в регіонах запровадили режим тотальної енергоекономії. Чи зменшили дніпряни навантаження на електромережі і чи готові до блекауту?

«Свічок багато, я думаю, що вистачить».

Дніпрянка Лідія Збітєнкова до блекауту підготувалась. Єдине чого побоюється – залишитися без зв’язку з рідними.

Лідія Збітєнкова, дніпрянка: «Ну уявіть, що ми взагалі залишимося без світла. А що таке без світла — ми залишимося без зв’язку. Я вважаю, що нехай я навіть сидітиму в холоді, але щоб був зв’язок».

Масштабні відключення в Україні почалися у жовтні після масованих ракетних ударів по цивільних і енергетичних об’єктах України. В регіонах діє режим тотальної економії електроенергії.

Олексій Івахненко, начальник відділу з протиаварійної роботи ДТЕК «Дніпровської мережі»: «Якщо ми будемо максимально економити електроенергію, як би це не звучало, ми більше будемо з електроенергією, більше часу. Це дає нам можливість включати електроенергію, тобто знизити споживання. Нам не потрібно буде застосовувати графіки аварійного відключення».

Завдяки відключенням населення Дніпро знизив споживання електроенергії майже на 10%.

Антон Андрієнко, головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності міського голови та його заступників Дніпровської міськради: «Можна сміливо сказати, що кожного дня місто економить — разом з електротранспортом, з освітленням вуличним — близько 50-60 тисяч кіловат, що в грошовому еквіваленті близько 200 тисяч гривень на день. Це досить таки пристойна економія».

Заощадити в домашніх умовах — то нескладно, стверджує дніпрянин Валерій Кравченко. Чоловік власноруч змайстрював ліхтарик, яким користується у вечірній час.

Валерій Кравченко, дніпрянин: «Ми беремо, припустимо, від іграшки або від годинника контейнер живлення, ставимо сюди батарейки, дотримуючись полярності. Єдине — ми до одного контакту припаюємо світлодіод, знову ж таки, і другий контакт можемо використовувати вільно, притискати його пальчиком, він горітиме. Якщо удосконалити, можна купити мікровимикач. Якщо в кімнаті темно, пів лога кімнати висвітлює один світлодіод».

Світить саморобний ліхтар, поки не сяде батарейка. А витрати — не більше 25 гривень. Подібних лайфхаків в інтернеті безліч!