Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чи врятує бустерна доза вакцини від нового штаму коронавірусу

У лютому в Україні новий штам коронавірусу Омікрон може відправити на лікарняний багато мешканців Дніпра. Це вже відбувається. Як захиститися? Про це говорили у програмі “Твій вечір” на каналі ДніпроTV.

“На сьогоднішній день у нас 31 пацієнт, що становить заповненість наших ліжок 12%. У середньому по місту така ж заповнюваність. У тяжкому стані знаходяться зараз 2 пацієнти. Один із них знаходиться на апараті штучної вентиляції легень. Ми готові і до значно більшої кількості пацієнтів. Саме в нашій лікарні 250 ліжок, а по місту загалом 1340 зараз ліжок”, – розповів генеральний директор КНП “Міська клінічна лікарня №21 ім. проф. Є.Г.Попкової” Микола Турчин.

Чого чекати від нового штаму?

“Від цього вірусу очікують, що він буде не таким важким: з меншою кількістю госпіталізацій і меншою кількістю летальних випадків. Але все одно він залишається важким для вразливих верств населення. Це ті, які мають супутні важкі захворювання. Це особи похилого віку. І, насамперед, він є небезпечним для невакцинованих осіб”, – повідомила  доктор медичних наук, завідувач кафедрі інфекційних хвороб, лікар-інфекціоніст Катерина Литвин.

Навіть вакциновані можуть захворіти.

“Справді, є незначний відсоток людей, які вакциновані, проте захворіли і потрапили до нас до лікарні. Як правило, такий відсоток становить 5-7 десь у середньому. Тут треба розбиратися: або людина була щеплена не повністю: вона отримала одну вакцинацію (а базова вакцинація становить дві вакцини), або вона отримала другу вакцину не так давно. Є якісь поодинокі випадки, коли люди, які отримали і дві вакцини, але через якісь хронічні захворювання або якісь проблеми з імунною системою у них не виробився відповідний імунітет до цього захворювання”, – пояснив Микола Турчин. .

Навіть при значному підвищенні кількості пацієнтів, які надходитимуть до лікарень Дніпра, місто готове з цим впоратися.

“Є все для цього необхідне: навчений персонал, у когось півтора, у когось то вже два роки є стаж роботи з такими пацієнтами. Є й медикаменти, є й у повному обсязі медичне обладнання, є забезпеченість киснем. І засоби індивідуального захисту – все є в повному обсязі”, – розповів голова лікарні.