Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чи можуть переселенці отримати субсидію під час війни: роз’яснення юристів

З початком опалювального сезону українцям стане складніше розраховуватися за комуналку. Проте, держава допомагає і надає адресну допомогу. Чи мають право внутрішньо переміщені особи на таку допомогу, розповіла завідувачка Острозького бюро правової допомоги Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Суховарова.

Постановою Кабміну від 16 вересня 2022 року №1041 були внесені зміни до порядку призначення та виплати субсидій. Згідно з новими правилами, Пенсійний фонд буде виплачувати субсидії з 1 жовтня 2022 року, а з 1 грудня – призначати субсидії.

Виплати будуть проводитися незалежно від того, чи є отримувач субсидії пенсіонером, чи ні. До 1 грудня 2022 року допомогу призначають як і раніше. 

Куди подаються документи:

Документи для призначення адресної допомоги можна подавати:

Чи мають право переселенці на субсидію

Внутрішньо переміщені особи також мають право на отримання субсидії за місцем фактичного проживання. Важливо: субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання та фактичним.

Заява та декларація можуть бути надіслані поштою або в електронній формі через сайт електронних послуг чи мобільний додаток Пенсійного фонду. Також документи можна надіслати всіма переліченими вище способами.  

Які документи необхідно обов’язково подати для отримання субсидії:

Ті, хто не отримує пенсію і не працює, для оформлення субсидії повинні перебувати на обліку у центрі зайнятості та мати статус безробітного. У разі зняття з обліку в центрі зайнятості, такі українці можуть втратити право на субсидію.

Нагадаємо, що розмір субсидії залежить від багатьох факторів (кількість осіб, їх доходи), тому кожна заява розглядається окремо, а сума виплат може різнитися.