Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чи можуть бути власники кіосків винуватцям повеней після дощів у Дніпрі?

Чому після зливи у Дніпрі з’являються цілі озера? Дощ із градом тиждень тому перетворив площу біля центрального вокзалу міста на басейн. Фахівці по роботі з гідроспорудами та інженерному захисту перевірили, що могло спричинити застій води на поверхні. Як виявилось, сталося це через забруднення жиром від тимчасових споруд – кіосків зі швидкою їжею та роздрібними товарами. Тож сьогодні для власників провели роз’яснювальну роботута принагідно перевірили дозвільні документи бізнесменів.

Едуард Єнакаєв, головний спеціаліст відділу контролю благоустрою у сфері споживчого ринку комунального підприємства «Дніпровські активи»: «Так, ми бачимо, що договір дійсний, та тимчасова споруда тут знаходиться на легітимній основі… Зараз будемо запитувати по поводу сміття: куди його вивозять, як його вивозять запитаємо у власника споруди. Я думаю, він дасть нам якийсь коментар».

Власник кіоска надав всі документи та розповів, як його співробітники позбавляються жирних відходів в кінці робочого дня: «У нас машина своя, приїжджає ввечері. У нас там бочка є, ми збираємо сміття, і там є спеціальне місце, куди, ну… в городє нам показували злив».

Здається, екологія у безпеці. Та чи всюди так? Інспекція з питань благоустрою та представники департаменту екології, міські фахівці системи гідроспоруд та споживчого ринку провели роз’яснювальні роботи для власників тимчасових споруд.

Артем Зайченко, головний спеціаліст відділу контролю інспекції з питань благоустрою: «Проводимо окрему роз’яснювальну роботу щодо заборони зливу жирових відходів до зливної системи та про наслідки».

Для чого ці роз’яснювальні роботи? Через скид жирних відходів, зливова система забивається, і як наслідок — не може нормально функціонувати. Так, після дощів у Дніпрі з’являються озера, на які нарікають містяни.

Михайло Ступак, заступник начальника комунального підприємства «УРЕА»: «Трубопровід заклеївся, заліпився цими стаканчиками, бутилками, через що вода не проходила, через що в останній дощ тут була калюжа і вода не відводилася. Досить значну категорію підтопило через те, що забилася труба».

Ярослав Крисько, начальник управління охорони навколишнього середовища департаменту екологічної політики Дніпровської міськради: «В свою чергу хочемо закликати і мешканців міста, і суб’єктів підприємництва міста не здійснювати скид до зливової каналізації, так званої ливньовки, саме відпрацьовані води. Тобто ці води несуть велику небезпеку, адже вони без жодної очистки, напряму попадають до нашої основної водної артерії — до ріки Дніпро і, відповідно, це велика загроза і для нашого навколишнього середовища, і для світового, тому що річка Дніпро впадає в Чорне море».

Інспекція з благоустрою щоденно перевіряє підприємців. Тільки так можна проконтролювати, чи дотримуються у Дніпрі заборони на злив жирових відходів.

Артем Зайченко, головний спеціаліст відділу контролю інспекції з питань благоустрою: “«Стаття 152 – порушення благоустрою міста. Штраф від 850 до 1700 гривень, це вирішує адміністративна комісія».

Якщо ви побачили забруднювачів зливоскидів на власні очі, повідомляйте про це на гарячу лінію інспекції.