Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чи можна заразитися інфекційним захворюванням у манікюрному салоні та як максимально убезпечити себе

Страшна краса. Жінки стали побоюватись б’юті-процедур. Зокрема, в інтернеті ширяться жахачки, буцімто лампи для сушіння можуть спровокувати страшні хвороби. Чи насправді це так?

Жінки стали боятись манікюру. Головна «небезпека», на думку деяких панянок, — ультрафіолетова лампа, що сушить гель-лак. Існують різновиди таких пристроїв, але основні — люмінесцентні та світлодіодні. Обидві випромінюють ультрафіолет, який може стати причиною онкозахворювання.
Дерматологиня Олена Літвіщенко каже: таких «лякачок» чула чимало. Втім, ультрафіолет може зашкодити лише за тривалого контакту зі шкірою.

Олена Літвіщенко, лікарка-дерматолог: «Нещодавно було гучно з цього приводу. Вчені провели дослідження на мишках і виявили, що гель-лак під час сушки в ультрафіолетовій лампі приводить до того, що пошкоджується ДНК і викликає рак шкіри. Але для того, щоб дійсно довести цей факт, повинно пройти ще більше десяти років випробовувань. І не у кожної дівчини обов’язково буде онкологічне захворювання».

Тож ймовірність онкології невелика. Проте, є інші загрози.

Юлія Іванівна, сімейна лікарка: «Якщо ви ігноруватимете і не запитуватимете вашого майстра про те, чи дотримується він усіх норм стерилізації, то можете заразитися хворобами, починаючи від грибкових захворювань — і закінчуючи такими важливими, як гепатит В, С та ВІЛ».

Юлія — професійна майстриня, яка працює у б’юті-сфері понад 7 років. З великою відповідальністю ставиться до дезінфекції інструментів після кожного клієнта. Юлія також використовує тільки одноразові пилки, рукавички, маску і запевняє: так робити повинні всі майстри.

Юлія, майстриня манікюру: «Потрібно питати про саму стерилізацію інструментів, аби майстер розповів про всі етапи, які проходять при обробці інструменти».

Юля радить прискіпливо обирати майстра: він має бути охайним, за ідеально чистим робочим місцем та мати всі засоби дезінфекції.

Читайте також: З початку року більш ніж 62 тисяч звернень надійшло на Єдину гарячу лінію Дніпровської міської ради