Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чужих дітей не буває: Дніпро фінансово підтримує патронатні родини

Дніпро фінансово підтримує патронатні родини. Це сім’ї, в яких тимчасово доглядають і виховують дітей на період подолання ними чи їхніми батьками складних життєвих обставин. Нині в Дніпрі 5 патронатних родин, в яких загалом виховується 15 дітей. Три такі родини з числа ВПО. Така практика у Дніпрі діє з 2019 року. 

Олена — патронатна мати, яка вже 2 роки виховує двох дітей — Лілі та Данила. Вони всією родиною приїхали до Дніпра із Запорізької області на початку серпня.

Олена Швайковська, патронатна мати: «Коли окупували наше село, нас обстріляли з «Градів», з авіації летіло, танки… У нас у селі стояв блокпост. Хлопців до 30 чоловік поставили, щоб вони їх загальмували. А на них, на 30 чоловік, йшло більше ста одиниць техніки тільки».

Окупанти хотіли вилучити дітей. Тоді Олена з чоловіком одразу вирішили виїжджати.

Олена Швайковська, патронатна мати: «Сказала адміністрація, що складаються списки, і будуть дітей таких вилучати і вивозити в Ростов. Але я відповідаю за дітей. Цього ми не могли допустити. Тим більше, ще й сусіди в нас колаборанти».

Загалом у Дніпрі є 5 патронатних сімей. В них виховуються 15 дітей. Патронатні батьки офіційно отримують зарплату, також їм нараховується робочий стаж.

Людмила Сусленкова, завідувачка сектору з питань соціального захисту дітей управління-служби у справах дітей департаменту соціальної політики ДМР: «У Дніпрі на сьогодні розробляють та вносять зміни до комплексної програми соціального захисту населення, де буде передбачено при створенні патронатної родини надавати одноразову матеріальну допомогу в розмірі 15 тисяч гривень, а також допомога та привітання до Дня родини».

Патронатними батьками можуть стати повнолітні, які вже мають свою дитину та помічника. Помічником може бути будь-який дорослий член родини.

Читайте також: В управлінні соцзахисту Дніпра запровадили єдиний міський реєстр: як він працює