Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чому в Орлівщині закривають відділення кінного спорту?

Можливості займатися кінним спортом позбавляє дітей Піщанська громада. Закривають відділення верхової їзди у «Дитячо-юнацькій спортивній школі №1» Новомосковського району. Навчають дітей у селі Орлівщина, єдиний тренер – Євгенія Колесник. Коні – її особиста власність, обслуговує тренер їх самотужки. Спортшкола надає жінці тільки тренерську голу ставку. А тепер у Піщанській сільській раді взагалі вирішили перевести фахівця на іншу спортивну дисципліну закладу. Однак, що тепер робити з кіньми? І де займатися учням школи?  Відповіді на питання шукала Анна Гребенчук.

Рішення про фактичне припинення роботи кінного відділення та пропозицію перейти в інший вид спорту тренер Євгенія Колесник отримала у письмовому вигляді. Обурена жінка виклала свою позицію у Фейсбуці. 

Євгенію запросили в Орлівщину 30 років тому, щоб вона розвивала кінний спорт в селі. Тоді він існував за допомогою сільського колгоспу. Потім  іподром перейшов на баланс спортивної школи, а в 2014-му році його закрили. Відділення кінного спорту почало діяти за межами закладу – фактично на толоці. Коней досі використовували приватних. 

Євгенія Колесник – тренер з кінного спорту дитячо-юнацької спортивної школи №1, Новомосковського району: “Ми просили, щоб нам виділили спортивний майданчик для занять кінним спортом. Вони кажуть: “Треба прийняти у комунальну власність. Тоді це питання буде вирішуватись”.

 Наразі діти займаються просто на галявині, яка не відповідає жодним стандартам.

Євгенія Колесник – тренер з кінного спорту дитячо-юнацької спортивної школи №1, Новомосковського району: “Ну, нам потрібен безпечний майданчик з піщаним ґрунтом, тому що  на такому ґрунті галопом, пригать бар’єри – опасно. Може дитина травмуватися, може буть перелами”.

 Умов немає та діти не полишають кінний спорт: до коней звикли, а заняття верхи вже стало не просто хобі.

Для Євгенії коні давно стали рідними, живуть тварини в неї вдома.  І обслуговувати трьох своїх коней тренер вимушена самотужки, а це недешево.

Та якщо навчати зі свого гаманця тренерка собі дозволити може, то коштів на зведення нового іподрому у громаді бракує. Відсутність нормальних умов для занять спортом – друга причина закриття відділення, яку назвали Євгенії.

 Євгенія навіть просила у громади виділити землю для майданчика, на якому займатимуться діти в оренду, з оплатою. Однак громада відмовила, посилаючись на бюрократичні перепони. І це при тому, що для школи земою мають відвести безкоштовно. Чому навіть за гроші не стало землі – питатися йдемо в Піщанську сільську раду.

Еліна Мішкаревич – спеціаліст земельного відділу Піщанської сільської ради: “Піщанській сільській раді були передані землі, але щоб ними розпоряджатися, сільрада повинна була зареєструвати їх в комунальну власність. У нас до цього часу в раді не було реєстратора. Ми плануємо виділяти землі і реєструвати ми повинні”.

Голови сільради на місці не було, тому кілька слів, чому закривають кінне відділення, почули від секретаря.

Тетяна Фоменко – секретар Піщанської сільської ради: “Ми не проти, щоб діти займалися, однак, щоб воно було в умовах”.

Нам дістався й номер телефону заступника сільського голови, який займався цим питанням. Однак, він коментувати проблему просто не захотів.

 Найприкріше, що кінне відділення першої спортивної школи Новомосковського району навіть хотіли підтримувати інвестори – збудувати сучасний іподром в Орлівщині. Все, що треба було – це виділити землю. Відмовили. Хоча, за словами пані Євгенії, реєстраторів не знайшлося, доступу немає, а якось продали спортивне поле.