Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чому у Дніпрі припинили капітальне будівництво

Капітальні ремонти та будівництво коштом міського бюджету – чи можливо це зараз? Часто дніпряни скаржаться: не встановили обіцяний дитмайданчик, а покрівля чекає на капремонт вже кілька місяців. Справа у тому, що від початку повномасштабного вторгнення країни-агресора на територію України, Кабмін звузив фінансові можливості регіону для мобілізації коштів на єдиному казначейському рахунку України. Тож фінансування капітального будівництва з міського бюджету припинилося. Але не стало менше заявок.

Борис Філатов, міський голова Дніпра: «Всі ресурси нашої країни мають бути спрямовані на потреби оборони країни, а не на задоволення криків ідіотів, які забули, що в країні війна і тому хочуть, щоб їм пересипали новий пісочок на дитячому майданчику».

Так міський голова Дніпра відповів на коментарі критиків щодо припинення реконструкцій і будівництва. Після повномасштабного вторгнення в Україну містам довелося перерозподілити кошти. Зокрема, це регламентують зміни, які прийняли у Кабміні.

Антон Андрієнко, депутат міськради Дніпра: «З початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови 590, на які роботи можна використовувати бюджетні кошти органів місцевого самоврядування, а саме — залишили фінансування ЗСУ, територіальної оборони, залишили утримання міст і залишили аварійні роботи. Це так, щоб міста не потонули в аваріях і в бруді».

Так, виділити з міського бюджету гроші на встановлення нового дитмайданчика, капітальний ремонт ліфтів у будинку або повну реконструкцію найближчого скверу – неможливо. Ці потреби не є нагальними під час війни і підпадають далеко не під першу чергу реалізації. Всі вони прописані у постанові Кабміну №590. Усього їх три: національна безпека і оборона; витрати на захищені статті бюджету та утримання міста; кредити, судові виплати і глобальні проєкти.

Українське казначейство чи не під мікроскопом розглядає кожен платіж, керуючи процесом майже в ручному режимі. Таким чином, на капітальні ремонти чи новобудівництва держава платіжки не пропустить, власне, як і невеликі проєкти, які не пов’язані з утриманням або аварійними заходами. Підтримати порядок у Дніпрі в нових умовах, що диктує війна, підрядникам доводиться фактично в кредит.

Дмитро Коробов, начальник управління інфраструктури міста департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпропетровської міськради: «Так, наприклад, роботи з поточного ремонту виконувались, але з 24 лютого платежі по цим роботам вже не проводились державною казначейською службою і виникла кредиторська заборгованість понад 57 млн грн. До воєнного стану ми виконували і ремонт, і утримання, тобто заміну старих люків та дощоприймачі на антивандальні, нові, з логотипами Дніпра. Але на сьогодні ми маємо роботи тільки з їх утримання – очищення та якихсь аварійних робіт».

Щодо житлових будинків: тут містяни теж не залишаються без підтримки. Згідно тієї ж постанови 590, аварійні ремонти роблять, але нетермінові – доведеться відкласти до перемоги.

Владислав Макарець, начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення Дніпровської міськради: «Єдине виключення — це усунення аварії у житловому фонді для того, щоб населення могло ремонтувати свої будинки, те, що за радянських часів вони, на жаль, потребують періодичного ремонту. Зараз здійснено близько 230 ремонтних робіт, уже вони завершені, і ще близько 100 в процесі реалізації».

Дніпро живе, попри всі негаразди. Місто продовжує змінюватись. Наприклад, бульвар Кучеревського та Успенська площа — на етапі завершення. Але ж такі проєкти нині не дозволяє фінансувати Кабмін?

Антон Андрієнко, депутат міськради Дніпра: «Розрахунків з підрядниками через дію військового стану на даний момент не буде. Це пов’язано з постановою Кабінету Міністрів, яка забороняє проводити фінансування. Підрядник, який виконував роботи, мав необхідні запаси будівельних матеріалів, і ними було прийнято рішення для того, щоб не розпускати штат співробітників і не зіпсувалися будівельні матеріали, вони вирішили продовжити роботи на обидвох локаціях».

Тож дніпровські підрядники матеріали, закуплені раніше, використовують зараз. Реконструкції, таким чином, тривають. І міська влада за них має сплатити — після перемоги України.