Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чому Дніпро зміг у перші дні війни розгорнути 3 бригади ТрО – Геннадій Корбан

Керівник Штабу оборони Дніпра Геннадій Корбан в ексклюзивному інтерв`ю у програмі «ПравДа» на Дніпро TV і Ютуб-каналі Наталії Власової розповів чому Дніпро зміг у перші дні війни розгорнути 3 бригади ТрО.

– У Дніпрі, у місті, ми справді почали розгортати територіальну оборону у січні місяці. Точніше, ми нею займалися ще трохи раніше, у двадцять першому році почали займатися. Формувати, підшукувати командирів, підшукувати місця, де можна тренувати людей, шукати якихось цивільних інструкторів.

Ви ж розумієте, коли це робиться з приватної ініціативи, фактично з ініціативи міста, воно не має такого статусу. Люди дивляться на це і думають – вони якісь божевільні, до чого вони готуються, навіщо це взагалі треба, може, вони тут змову якусь плетуть проти…

– Я пам’ятаю Ваше інтерв’ю за два тижні до війни, коли я попросила Вас пояснити людям, навіщо це все робиться, бо там уже було і приватна армія, і місто воєнізується.

– Ви маєте рацію, Ви маєте рацію. Ми боялися навіть про це говорити, тому що ментальність наших людей, активістів іноді досягає якихось позамежних фантазій. І, умовно, добрі наміри, в даному випадку підготовка та розгортання тероборони, якби це вилізло, масово б про це почали говорити, це було б розтлумачено як спроба, наприклад, повалення чинної влади чи створення якихось приватних армій чи приватних батальйонів Корбана-Філатова. Тому ми робили все це тихо, дуже тихо. Ми готувалися, шукали людей, шукали місця, купували якісь там спецзасоби для можливого проживання та розташування батальйонів територіальної оборони, підбирали ці місця, робили заготівлі води, резервної їжі для того, щоб можна було скористатися.

Активно ми почали цим займатися – грудень 2021 року і вже січень і лютий. І тому, коли це почалося, ми розуміли, хто в нас командир територіальної оборони, де вона перебуває, що потрібно робити, де є зброя, як її роздавати, як формувати, скільки у нас батальйонів може розвернутися одразу територіальної оборони, і так далі, і так далі.

Тому ми одразу розгорнули дві бригади територіальної оборони по 7 000 осіб кожна – у кожній бригаді по 8 батальйонів, у кожному батальйоні рахуйте по 500-600 осіб.

Ми розгорнули дві бригади, буквально трохи пізніше, на третій-четвертий день війни ми почали розгортати третю бригаду, потім бригаду в Кривому Розі почали розгортати, і таке інше.
Тобто ми розуміли план дій.

На відміну від Києва, де була повна паніка, і ми це бачили, але Київ був трохи в іншому становищі, ворог досить близько підійшов до Києва і фактично вийшов на околиці Києва.

Читайте також: Допомога у 2 млн грн: мерія Дніпра затвердила порядок виплат постраждалим будинку на Перемозі