Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Через підрив Каховської ГЕС під ударом опинилася й Запорізька АЕС: чи є загроза нової катастрофи?

Через підрив Каховської ГЕС під ударом опинилася й найбільша електростанція в Європі — Запорізька АЕС. Багато хто висловився щодо безпекової ситуації та ризиків у роботі цієї станції. Чи є все ж загроза нової катастрофи?

В ніч на 6 червня російські терористи підірвали дамбу Каховської ГЕС, що спричинило техногенну катастрофу. Дамба зазнала критичних пошкоджень, що призвело до неконтрольованого виливу води з Каховського водосховища.
Теракт окупантів може мати негативні наслідки для Запорізької атомної станції, кажуть в Енергоатомі.  

«Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС».

Проте, в Енергоатомі запевняють, що наразі ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить всі показники.
Такої ж думки й в Держатомрегулюванні. Там вважають, що наразі не існує серйозних загроз для ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС.

«Після отримання інформації про замінування Каховської ГЕС у жовтні 2022 року, експлуатуюча організація ДП НАЕК «Енергоатом», на вимогу Держатомрегулювання здійснила аналіз можливих впливів зниження рівня води в Каховському водосховищі на безпечну експлуатацію Запорізької АЕС та розробила заходи на такий випадок».

На акт російського терору відреагували і в Міжнародному агентстві з атомної енергії.

«МАГАТЕ відомо про повідомлення щодо пошкодження Каховської дамби в Україні; експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС уважно стежать за ситуацією; на станції немає безпосереднього ризику для ядерної безпеки».

А її очільник на запрошення Президента України повідомив про свій візит в Україну.

«Після руйнування дамби Каховської ГЕС, я очолю наступну ротацію МАГАТЕ. Місія підтримки та допомоги на Запорізькій АЕС наступного тижня з посиленою командою. Вирішальний момент для ядерної безпеки».

Якщо говорити про ризики для електростанції, то вони залишаються, але в менших обсягах. Запевняють, що другого Чорнобиля не буде.

Григорій Шматков, еколог: «Певна тривога є. Це дуже складний техногенний об’єкт, але ймовірність того, на мій погляд, я добре знаю цю станцію, що може статися там велика аварія — не перевищує кількох відсотків. Але ймовірність можлива. У принципі вона має бути поки що припинена, робота її».

Підрив Каховської ГЕС має вплив на безпеку роботи ЗАЕС. Остання знаходиться на березі водосховища. Тому є ризики збоїв у системі охолодження реакторів, яка працює завдяки ставкам охолодження площею у вісім квадратних кілометрів. Але на складному технологічному об’єкті є додаткові системи охолодження.

Григорій Шматков, еколог: «Є додаткові системи охолодження – це градильні. Дві великі по 120 метрів градильні, які теж підключені до третього контуру, вода в них швидко охолоджується і надходить назад у зворотний цикл».

Через підрив дамби росіяни спричинили багато шкоди не тільки техногенної, а й екологічної. Суму збитків важжко нині спрогнозувати.

Читайте також: На Дніпропетровщині через обміління водойм почався мор риби: що кажуть експерти