Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Час зробити все, щоб воєнні злочини російських військових стали останнім проявом цього зла на землі – Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні розказав, як Україна притягуватиме до відповідальності російських воєнних злочинців.

“Я ухвалив рішення про створення спеціального механізму правосуддя в Україні для розслідування та судового розгляду кожного злочину окупантів на території нашої держави. Суть цього механізму – спільна робота національних та міжнародних фахівців: слідчих, прокурорів та суддів.

Цей механізм допоможе Україні та світу притягнути до конкретної відповідальності осіб, які розв’язали або будь-яким чином брали участь у цій страшній війні проти українського народу та у злочинах проти наших людей.

Міністерство закордонних справ, Офіс Генерального прокурора, Національна поліція, Служба безпеки, розвідка та інші структури згідно зі своєю компетенцією повинні спрямувати всі зусилля на те, щоб механізм запрацював негайно”, — розказав він.

Російських окупантів та їхні злочини у Бучі Президент назвав “концентрованим злом” та зазначив, що російська культура та людський облік росіян “загинули разом з українцями та українками, до яких вони прийшли.

Він нагадав світовій спільноті про саміт НАТО в Бухаресті, на якому Україну фактично відмовилися приймати в Альянс, та запросив тодішніх президента Франції Ніколя Саркозі та канцлерку Німеччини Ангелу Меркель відвідати Бучу.

“За оптимістичними дипломатичними формулюваннями про те, що Україна нібито може стати членом НАТО, тоді, у 2008 році, була захована відмова приймати Україну в Альянс. Був захований безглуздий страх деяких політиків перед Росією. Вони думали, що, відмовивши Україні, зможуть заспокоїти Росію. Зможуть переконати її поважати Україну й нормально жити поруч із нами.

За 14 років після того помилкового розрахунку Україна пережила революцію і вісім років війни на Донбасі. А тепер боремося за життя у найстрашнішій війні у Європі за увесь час після Другої світової.

Я запрошую пані Меркель і пана Саркозі відвідати Бучу й побачити, до чого за 14 років призвела політика поступок Росії. Побачити на власні очі закатованих українців і українок”, — сказав Зеленський.