Site icon Телеканал «ДніпроTV»

«Бузковий настрій»: арт-терапія для слухачів Університету третього віку

Слухачі Університету третього віку лікуються від стресу арт-терапією. Його учасники, озброївшись пензлями, дехто навіть вперше, написали найароматніший та найулюбленіший квітковий букет травня.

“Акварель – сложный материал. Сирень – сложный цветок для написания. Но все мы справимся, все у нас получится. Наша задача сегодня – получить максимум удовольствия”. 

А ще – зрозуміти ази роботи з пензлем та фарбою, які неодмінно переростуть у щось більше, аніж просто занятт, пояснює художниця Ната Чарівна.

Ната Чарівна, художниця: “Я, безусловно, не терапевт, но точно знаю, насколько важно творчество и насколько оно может плодотворно повлиять на эмоциональное и психоэмоциональное состояние человека”.

Учасники образотворчого майстер-класу – слухачі Університету третього віку. За задумом художниці, вони мають утворити на полотні бузковий букет.

Ната Чарівна, художниця: “Мы творцы, и можем создавать другую реальность, другую реальность на холсте, на листе. Если мы берем один букет и 10 художников, у каждого получится по-разному. И в этом и заключается все творчество, весь секрет”.

Квітковий натюрморт хоч і складний у виконанні, проте його створення позитивно вплине на настрій всіх, хто його створює, говорить Ольга Борисенко.

Ольга Борисенко, слухачка Університету третього віку: “Настрій гарний. Ну, звісно, що непросто. Але ж із чогось треба починати. І я не знаю, я із задоволенням. Я думаю, що в кінці буде дуже гарна картина”.

Ще одна авторка колективної картини – Олександра Іванівна. В руках ніколи не тримала пензля, тож сьогодні для неї справжній дебют.

Олександра Мирощниченко, слухачка Університету третього віку: “У нас і так стреси накопичилися за наше все життя. Це, мабуть, одне з найкращих заспокійливих занять для того, щоб відволіктися від своїх думок. Бо коли ти малюєш, ти думаєш, як правильно накласти фарбу, як треба її змішати, слухаєш уважного того, хто дає тобі ці знання”.

У читальній залі між полицями із книжками дніпрянки зосереджено малюють бузок. Бібліотека Вернадського донедавна проводила багато воркшопів та тематичних зустрічей. Через війну, фахівці вирішили започаткувати терапевтичні майстер-класи.

Ірина Перепелиця, виконуюча обов’язки директора науково-технічної бібліотеки імені Вернадського: “Знаєте, як кажуть, мистецтво не може закінчити війну, а воно надихає, воно дає якусь надію на те, що все буде краще в нашому житті”. 

Окрім арт-терапії, додають фахівці бібліотеки, тут планують проводити курси української. Заняття проводитимуть в групах і онлайн. Вдень і ввечері. Старт «мовних» лекцій – у середу.