Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Бустерна доза COVID-вакцини: де і як її можна отримати у Дніпрі

Майже три тисячі дніпрян вже отримали бустерну дозу від COVID-19. Це люди віком від 60 років, медичні працівники та співробітники будинків інтернатного типу. Для них щеплення запустили з середини грудня. Тепер бустерна доза доступна для всіх повнолітніх вакцинованих українців. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. За його словами, додаткове щеплення підвищить ефективфінсіть вакцини і дасть найкращий захист від нових штамів коронавірусу.

Спочатку сатурація, а потім вимір температури. Із цього починається прийом пацієнтів на щеплення. Наталя Глазкова – медик, прийшла у центр вакцинації саме отримати третю, бустерну дозу.

Наталя Глазкова вакцинована втретє: “На щеплення мене запросила мій сімейний лікар. Уже пройшло пів року з того дня, як пройшла я повний курс вакцинайції”.

Для третього щеплення рекомендуються дві вакцини – Модерна чи Пфайзер. Пані Наталя у якості бустерної дози обрала останню.

Наталя Глазкова, вакцинована втретє: “Моя перва вакцина була Пфайзер, друга теж. Третя також Пфайзер. Перш за все я піклуюся про себе і про свою сім’ю, тому так вирішили себе захистити”.

Протягом трьох днів не перегріватись, не переохолоджуватись, а ще обмежити вживання алкоголю та фізичні навантаження. Про це перед щепленням попереджають медики. За робочу зміну медсестри роблять сотню щеплень. Це норма. Однак, влітку кількість сягала 400-500 уколів на день. Медики говорять: це був пік активності серед охочих вакцинуватися у Дніпрі.

Вікторія Сажина, медична сестра: “Каждому пациенту я обьясняю что я делаю и что может быть после прививки. Это уже, как говорится, как пластинка. Но с другой стороны – каждому человеку индивидуально. Кто-то боится, кто-то наоборот, агрессивно может быть настроен. Ну, к кажому человеу нужно найти подход”.

Протягом останнього місяця у Дніпрі бустерною дозою вакцинувалися 2738 громадян. Це люди від 60 років, медичні працівники та співробітники будинків інтернатного типу, які пройшли перший курс вакцинайції. Однак, вже на початку січня, згідно з розпорядження міністра Віктора Ляшка, щеплення дозволили робити всім повнолітнім українцям з двома щепленнями.

Вікторія Кривонос, виконувачка обов’язків медичного директора Дніпровського центру первинної медико-санітарної допомги№ 2: “Оптимальний термін на сьогодні для бустерної дози є від 6 до 9 місяців після завершеного курсу вакцнації, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина”.

Третє щеплення медики рекомендують проводити на платформі вакцин єм-ЄрЄнка. До неї відносяться – Модерна та Пфайзер.

Вікторія Кривонос, виконувачка обов’язків медичного директора Дніпровського центру первинної медико-санітарної допомги№ 2: “Але якщо людина попередньо буа щеплена Коронаваком, їй також рекомендується проводити бустерну дозу Пфайзер. За відсутності вакцини РНК, бустреної дози, – іншими видами вакцин, такими схемами, які наразі дозволені у нас в Україні”. 

Після отримання бустерної дози, пацієнт отримує новий Ковід-сертифікат. Згенерувати його можна у тому ж додатку «Дія», як і раніше.

Тетяна Мартиненко, головний спеціаліст відділу первинної медичної допомоги департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міськради: “Після вакцинації термін дії сертифікату подовжується на 9 місяців після третьої дози. Тобто після бустерної дози у вас є ще 9 місяців, щоб користуватися перевагами щепленої людини”.

У Дніпрі щепитися втретє можна у 12 центрах вакцинації. Працюють вони з понеділка по п’ятницю з 9 до 17 години. В суботу з 9 до 14 години. Записатися на третє щеплення можна через сімейного лікаря або зробити його одразу у центрі. При собі достатньо мати документ, що посвідчує особу.