Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Будівельний ринок: як вплинула війна на підприємців

Зруйновані будинки, торговельні комплекси та цілі підприємства. Через війну Україна щодня стикається з новими масовими руйнуваннями цивільної інфраструктури. Як це вплинуло на ринок будматеріалів та чи буде дефіцит товарів у майбутньому?

Розтрощені квартири, вибиті вікна та знищені вщент будинки. За статистикою, на території України внаслідок російської агресії зруйновано майже дві тисячі об’єктів інфраструктури, і з кожним днем ця цифра зростає.
Та відбудова вже триває. Внаслідок цього постає питання: чи вистачить будматеріалів?
Артем Ільїн вже 15 років робить ремонти в багатоповерхівках, і не тільки. Каже, будівельна продукція є, та ось ціна чимала.

Артем Ільїн: “На даний момент на ринку обробки фінішні матеріали — типу як фарби, ґрунтовки і тому подібні — вони в легкому доступі. Були великі залишки, плюс — їх зараз дозавозять, націнки несуттєва. Але всі чернові матеріали — це гіпсокартон, профіля, штукатурки — вони повністю подорожчали, деякі майже на 500%. Я думаю, дефіциту не буде, але ціна вже не опуститься”.

Зі слів фахівця, такі грошові зміни пов’язані з логістикою. Подорожчання палива та труднощі в перевезенні будівельного матеріалу з-за кордону.
З початку війни українці занепокоєні ймовірною нестачею скла в країні.

Рушан Хайрединов, експерт у віконній галузі: “Я сам 3 тижні тому почав спостерігати, коли з’являються такі статті: “Дефіцит скла”, “Скла немає”, “Вікон немає”. У моїй реальності є скло, є вікна і терміни нормальні, і ціна нормальна”.

Пан Рушан займається продажем вікон та скляної продукції в Києві та по всій Україні вже 20 років. Каже, дефіцит скла розпочався ще до повномасштабного вторгнення.

Рушан Хайрединов, експерт у віконній галузі: “Насправді дефіцит почався ще до військових дій — це результати ще карантинної пандемії, яка спіткала ще в 20 році через те, що багато заводів позакривалися, нові не встигли запуститися, були якісь запаси. Це стосується не лише України, по всій Європі було ще до початку війни. Як прийшла війна, скло не було затребуване, доки не почали будувати”.

Українські підприємці встигли закупити вдосталь продукції. Тому, каже експерт, у найближчий рік дефіциту скла не буде.

Сергій Кіт — директор дніпровського навчально-виробничого підприємства Українського товариства сліпих. З 56 підприємств його товариства наразі 4 окуповані, ще 2 – повністю зруйновані.

Сергій Кіт, директор дніпровського навчально-виробничого підприємства Українського товариства сліпих: “Працюють, по суті справи, 10-15 відсотків — це 7-8 підприємств сьогодні за системою УТОС. Інші займаються такою ж діяльністю, як і ми — надають послуги для переселенців, для наших людей, хто якими видами, чим може, тим допомагає. Те, що випускається на нашому підприємстві — це будівельний напрямок — це профіль під гіпсокартон, він випускався з рулонно-оцинкованої сталі, що випускалася на Маріупольському металургійному заводі імені Ілліча”.

В його організації на сьогодні залишилось одне підприємство, яке виготовляє будівельні матеріали. Тому велика кількість всієї продукції зараз імпортується.

Сергій Кіт, директор дніпровського навчально-виробничого підприємства Українського товариства сліпих: “Сьогодні імпортне постачання, воно є проблематични. Але ми постараємося ті замовлення, які є і будуть надходити від «Укрзалізниці», ми повинні їх виконати”.

Тож експерти прогнозують: дефіциту вікон та будматеріалів не буде. Проте, якщо ви плануєте зробити ремонт, будьте готові, що він може влетіти в чималу копієчку. Однак, якщо ваше житло постраждало внаслідок ворожої атаки, то можна оформити звернення через застосунок «Дія». І отримати відшкодування за пошкоджене майно.