Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Бюджет Дніпра на 2020 рік прийнято

Відбулася 51 сесія міськради, де депутати проголосували за бюджет міста на 2020 рік.  Він складає 13 млрд грн – це на 2 млрд менше, ніж у цьому році. Дніпру доведеться затягнути пояс, бо субвенції з бюджету країни скоротили, зокрема, на утримання медичної та освітньої ланок. Кошторис на наступний рік в міськраді називають «стримано песимістичним». Занепокоєні тим, що на утримання вторинної медичної допомоги держава виділила лише 200 мільйонів, а цього не вистачить навіть на перший квартал.

На другий квартал не виділили жодної копійчини. В мерії кажуть, з 1 квітня повинна вступити в силу реформа – вторинна медична ланка перейде на фінансування Національної служби здоров’я України. Та відповідної постанови Кабміну – досі немає.

Традиційно дискусії виникли й щодо програми співфінансування ОСББ. На неї виділяють 38 мільйонів гривень, так само, як і в 2019. Дехто з депутатів заявив, що цього недостатньо. Їм довели: ця цифра є обґрунтованою, адже цьогоріч абсолютно всі, хто правильно подали документи та своєчасно виконували роботи отримали фінансування. Щодо конкурсу на 2020 рік – зараз триває обробка та перевірка заявок, лише потім стане відомо, скільки коштів потрібно ОСББ.

Тим часом на програму «Бюджет участі» виділили 31 млн. Щодо інших статей витрат: житлово-комунальне господарство отримає наступного року 3,3 млрд грн, транспортна галузь – трохи більше 1 млрд. На освіту, медицину та соціальну сферу – пільги та субсидії –  місто витратить близько 7 млрд грн. В міськраді наголошують, на глобальні проекти в 2020 році чекати не доведеться. Бюджет розвитку складатиме близько 3 млрд – це на мільярд менше ніж тогоріч. Під великим питанням і запуск тролейбусу на 6-ту Перемогу.

Міський голова підсумував: бюджетним процесом він задоволений, але не задоволений цифрами кошторису. Борис Філатов наголосив, що в умовах «стримано песимістичного» сценарію свої зусилля об’єднають депутати та профільні департаменти. Робитимуть все можливе, аби Дніпро пережив 2020 рік.