Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Більше, смачніше, корисніше: школярі Дніпра харчуватимуться по-новому

Українські школярі харчуватимуться по-новому. У шкільній тарілці збільшиться кількість овочів та фруктів, м’яса та риби. А також молочних продуктів. У їжі школярів буде оптимальне співвідношення білків, жирів та вуглеводів. Особливо повноцінний обід важливий для дітей–спортсменів, які окрім школи відвідують інтенсивні тренування.

Глуховері – спортивна родина. Катерина – мати двох дітей. Кожного ранку вона прокидається о 6:30, щоб приготувати велику порцію сніданку своїм дітям. Мати переживає, щоб між тренуванням та школою Артем не був голодним. Адже заняття та тренування забирають велику кількість енергії.

Катерина Глуховеря, нмати дітей-спортсменів: “Артем понад три роки займається дзюдо, Анушка – спортивними танцями, я віддаю перевагу великому тенісу та вітрильному спорту. Тому тема харчування для мене є дуже важливою”.

Артем навчається у школі повного дня, тому в них триразове харчування – сніданок, обід та підвечірок.
Однак, коли в Артема тренування, він снідає ще й вдома.
Мати постійно переживає, чи не голодний він йде на тренування.

Катерина Глуховеря, мати дітей-спортсменів: “Зв’язуюсь з дитиною у школі, питаю, чи не голодний він, чи все з’їв, чи сподобалось все, чи не маленька порція була? Хвилююсь за це, бо школа, тренування. І для мене важливо, щоб дитина не залишалась голодна в цей період, щоб у неї були сили та енергія для тренування».

Зараз шкільний сніданок, обід та підвечірок виглядає скромним та не дуже корисним через недостатню кількість фруктів, овочів. Але вже в новому році на дітей чекатиме подарунок – оновлення в харчуванні.

Технологиня: «Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року номер 305 було затверджено норми харчування в закладах освіти та в закладах оздоровлення, а також порядок організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах відпочинку та оздоровлення».

Зміни будуть кардинальними. Буде збільшене споживання фруктів, овочів, молока, кисломолочних продуктів, м’яса та риби. Цілком виключаються ковбасні вироби. Різноманітність харчування забезпечиться завдяки введенню “карти страв” на 4 тижні, а не на два, як було раніше. Мати Артема вже ознайомилась з нововеденнями.

Катерина Глуховеря, мати дітей-спортсменів: «Меню на 4 тижні, різноманітне, враховуючи сезон, збалансоване. Є безглютенові страви, і вихід блюд значно більший. Тепер я не буду хвилюватися за свою дитину, що вона буде голодна. З таким меню буде сила та енергія».

Катерині майбутнє меню сподобалося, а чи сподобається воно Артему? Мати вирішила здивувати сина і приготувати таки справи на сніданок.

Артем Глуховеря: «От би нам в школі давали такі сніданки».

Катерина Глуховеря, мати дітей-спортсменів: «Вже з нового року всіх учнів в школі чекають саме такі сніданки, бо цей рецепт я взяла з нового шкільного меню».

Якої ж думки дієтологи про нові технологічні картки у школах?

Дієтологиня: «Принципиально важно, что теперь будет отслеживаться количество пищевых волокон – как раз овощи и фрукты, которые очень важны для деток. Прекрасно, что теперь будет ограничиваться количество соли и сахара».

Нові сніданки діти зможуть спробувати вже з нового року.