Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Більше 10 медичних закладів Дніпра допомагають пораненим, що зазнали травм внаслідок війни

Близько десятка лікарень Дніпра з початку повномасштабного вторгнення цілодобово надають допомогу пораненим, що зазнали травм внаслідок дій окупантів. Більшість пацієнтів — військові. 

Військовослужбовець Олег захищає Україну з початку повномасштабного вторгнення. З 27 березня 2022 року – на нулі. Від смерті через поранення воїна врятувало обмундирування та професіоналізм лікарів.

Олег, військовослужбовець: «Осколочне поранення, така штука… Називається «підствольний квох» – дуже дрібні осколки попали в плече та ноги. Все інше зловили на себе каска і бронежилет. Персонал дуже чуйний, дуже розуміючий — і лікарі, і санітарки, і медесестри, всі допомагали. Я дуже їм вдячний за це».

Через ворожий мінометний обстріл український захисник Юрій також отримав поранення. Зараз «янголи у білих халатах» готують бійця до операції. Сам же Юрій вже чекає повернення на фронт, до побратимів, та будує плани на майбутнє.

Юрій, військовослужбовець: «Я їду. Мені ще не сказали куди, але десь в другій області будуть робити операцію. Будуть витягувать осколок. Якщо лікарі дозволять по стану здоров’я, то обов’язково — там чекають побратими мої. Плани, плани, плани… Виграти війну, повернутися до сім’ї».

Щодня лікарі рятують наших захисників. Іноді за добу прибувають десятки поранених. Травми, кажуть медики, також стали специфічними.

Ярослав, лікар-хірург: «Вогнепальні, уламкові, кульові поранення, вогнепальні переломи, поранення черевної стінки, поранення грудної клітини, кінцівок. Ми ніколи не стикалися з пораненнями від військової зброї, з уламковими пораненнями від мін, гранат, касетних бомб. Тому навчатися вимушені були безпосередьо тут, зараз, і перепрофілюватись так само».

За час війни спеціалісти однієї з дніпровських лікарень допомогли понад 1000 пацієнтам. Більшість з них — військові.