Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Безпека на дорогах: у Дніпрі батькам нагадали про необхідність носити дітям світловідбивальні елементи

Українські міста і села живуть в режимі тотальної економії електроенергії. Вуличні ліхтарі та світлофори вимикають. У результаті, аварій на дорогах у вечірній час побільшало. У тому числі за участю пішоходів. В чому причина?

«В темну добу необхідно використовувати світловідбивальні елементи, згідно правил дорожнього руху».

Через економію енергоресурсів, вуличне освітлення у Дніпрі вимикають з сьомої години вечора. Водіям на дорозі додалося клопоту — пішоходи стали непомітними. Особливо, якщо у чорному одязі.

Артеменко Галина, дніпрянка: «Я сама водій. Справді, це дуже страшно, коли людина в чорному перебігає дорогу і ти її не помічаєш».

Видимість пішоходів на дорозі залежить від кольору одягу та наявності світловідбивних елементів. Якщо цього немає — врятує звичайний яскравий одяг.

Ольга Зенцева, дніпрянка: «Якщо немає грошей, якщо якісь є речі яскраві, я думаю, що це перше, що треба зараз одягати, особливо в такий темній час».

Батьки мають потурбуватися не тільки про себе, а й про дітей, з якими виходять на проїжджу частину.

Катерина Молдован, дніпрянка: «В мене є діти — Кіра 9 років та Олег 6 років. У цьому віці батьки повинні надати дітям одяг зі світловідбивними елементами, щоб у таку темну пору року водіям було добре бачити їх».

Пішохода у чорному одязі водій не бачить зовсім. Людину у синьому видно лише за 15 метрів. Білий одяг на дорозі кермувальник помітить за 50 метрів. А одяг зі світловідбивними елементами забезпечує видимість більше 100 метрів.
Поліція наполегливо радить запастися світловідбивними елементами — флікерами, браслетами, стрічкам або нашивками для одягу. Подбати про це треба не тільки пішоходам, а й власникам велосипедів і самокатів. Світловідбивачі потрібно кріпити якнайвище — голова, плечі, верхня частина руки.

Алла Малиновська-Поправка, заступниця начальника відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Дніпропетровській області: «Коли мами ходять з візочками, вони часто можуть пам’ятати про свої світловідбивні елементи, але не завжди можуть згадати про візочки, які не освітлені. Тому додаткові наліпки, які можна придбати — ними необхідно оснастити або колеса, або бокові частини візочку».

Ще фахівці рекомендують подбати про своїх домашніх улюбленців і обзавестися нашийниками, які світяться. Та головне — виходячи на проїжджу частину, переконатися у відсутності транспорту, що швидко наближаться.